“Zeven Even” moet uit de Lucht; ‘Zoveelste poging van intimidatie’

Rapar Broadcasting Network (RBN) is in gebreke gesteld door de minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie, Jerry Miranda. Volgens het schrijven dat RBN gisteren heeft ontvangen van de minister, moet het programma ‘Zeven Even’ binnen 1 X 24 uur worden stopgezet en verdere uitzendingen moeten worden gestaakt. Echter is het programma vanmorgen normaal uitgezonden. “Zeven Even” moet uit de lucht, omdat de minister van mening is dat leden van de regering, ambtenaren, de rechterlijke macht en etnische groepen dagelijks op zeer grove en beledigende wijze worden besproken. De directeur van RBN, Faried Pierkan, zegt dat er schriftelijk gereageerd zal worden hierop. Mahinder Jogi, VHP-volksvertegenwoordiger, ziet de brief als de zoveelste poging van intimidatie door de regering. Deze manier van handelen stuurt volgens de volksvertegenwoordiger naar dictatuur. De ingebrekestelling heeft betrekking op het programma “Zeven Even” is volgens Jogi een schending. “Je kunt een programma dat ruim 30 jaren ingang heeft in de Surinaamse samenleving onmogelijk abrupt stoppen”, benadrukt de parlementariër.

Jogi zegt dat de samenleving dit niet licht moet opvatten. Er moet solidariteit betuigd worden door de media en de gemeenschap, meent Jogi. Want op dezelfde wijze gelooft hij dat andere mediahuizen gehinderd zullen worden in hun dagelijkse werkzaamheden. “Vandaag is het ‘Zeven Even’, maar morgen kan het ‘To the Point’ en of ‘In de Branding’ zijn.

Daarna mag De West niet meer gepubliceerd worden”, haalt hij aan. Jogi zegt dat soortgelijke excessen zich hebben voorgedaan in de jaren ’80. “Mediahuizen zijn kapot geschoten en plat gebrand”, zegt hij verder. Dit geeft volgens Jogi aan, dat deze regering altijd een aanslag heeft gepleegd op de persvrijheid. Hij zegt dat het intimideren van mensen door deze regering niet is gebleven bij de jaren 80. Hoewel we nu in een andere tijd leven, leeft de cultuur van intimidatie nog in leden van deze regering. Jogi haalt aan, dat intimidatie nu een deel van hun cultuur is geworden.

De wetgever zegt dat de regering ervoor wilt bewerkstelligen dat de samenleving alleen naar bepaalde radioprogramma’s luistert en naar bepaalde TV-kanalen kijkt. Zo wil de regering volgens Jogi er bewust voor zorgen, dat bepaalde mediahuizen ophouden te bestaan, zodat zij de informatiestroom naar het volk volledig kan beheersen.

De regering wil stappen ondernemen tegen RBN, maar Jogi zegt dat de regering ook zelf moet gaan evalueren. Hij zegt dat het overduidelijk is, dat juist tijdens het overheids radioprogramma ‘Bakana Tori’, bellers zeggen wat ze willen over anderen in de maatschappij en ook maakt de presentator zich daaraan schuldig volgens Jogi. Daarenboven haalt hij aan, dat er een hele groep mensen binnen de samenleving is die zich stoort aan dit programma. Verder verduidelijkt hij dat een deel van de samenleving beledigd wordt tijdens dit programma, terwijl haar geld Bakana Tori draaiende houdt. “Bakana Tori zou juist uit de lucht gehaald moeten worden, maar de minister zwijgt hierover als het graf”, aldus Jogi.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles