SWM start titelverdediging CTSS-voetbal met ruime zege

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is de verdediging van haar CTSS Plus-voetbaltitel met een ruime overwinning gestart. Het nutsbedrijf versloeg in het Dr.Ir. Franklin Essed Stadion Staatsolie zonder veel moeite met  4-1. SWM-aanvoerder Christopher Hall opende de score al na enkele minuten. De titelverdediger bleef gevaarlijk met haar jonge aanvalslinie, maar het duur-de enige poos alvorens Maikel Watson de marge verdubbelde: 2-0. De tweede helft had nagenoeg hetzelfde spelbeeld, waarbij SWM de lakens uitdeelde. Irvin Bijlhout strafte de defensie van de tegenstander af en tekende aan voor de 3-0. Seconden na hun invalbeurt gingen Joal Menes en Raydell Schuurman een snelle combinatie aan en die door Schuurman werd afgemaakt: 4-0.

James Staard redde dertien minuten vóór het eindsignaal de eer voor Staatsolie.

De eerste grote verrassing van de avond viel al bij het openingsduel tussen de Energiebedrijven Suriname (EBS) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Wie gedacht had dat de meervoudige kampioen makkelijk voorbij de moederbank zou komen, had het glad mis. EBS begon goed aan de wedstrijd en nam via Jermain Pinas een 1-0 voorsprong.

De CBvS weigerde zich echter gewonnen te geven en kwam in de tweede helft sterk te-rug. De wil om te winnen werd ook rijkelijk beloond toen Furgill Ong A Fat de 1-1 liet no-teren. Aan de andere kant kreeg EBS tot tweemaal toe de kans om met de winst er-vandoor te gaan, maar Pinas en Quincy Fer-nandes verzuimden vlak voor doel te scoren.  Uiteindelijk moesten strafschoppen de door-slag brengen. De CBvS toonde zich koelbloediger door drie van de vijf inzetten in de tou-wen te krijgen. Doelman Harold Blokland kroonde zich tot man of the match door twee strafschoppen van EBS-sterkhouders Hesron Jeroe en Stefan Banetti te keren.

Blokland schoot tenslotte de winnende.

De ontmoeting tussen het Staats-ziekenfonds (SZF) en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) legde een smet op wat verder een leuke voetbalavond is geworden. De zorgverzekeraar nam vanaf de 11m stip de leiding toen SLM-doelman Kevin Sporkslede in het strafschopgebied een overtreding op SZF-aanvaller Ivanildo Misidjan beging. Misidjan nam zelf plaats achter het leder en opende de score: 1-0. Niet lang daarna kregen de “vertrouwde vleugels” ook een strafschop toegekend. SZF-doelman Rodney Oldenstam was het blijkbaar niet eens met de beslissing van arbiter Koebeer en gaf de referee een lichte duw. Koebeer strafte deze actie af met een gele kaart, waarbij Oldenstam voor vijf minuten aan de zijlijn moest. Hij werd door re-servegoalie Jimmy Leidsman vervangen, totdat hij weer in het veld mocht. Er ontstond intussen een opstootje, waarbij spelers van het SZF de scheidsrechter omsingelden om verhaal te halen. CTSS-commissieleden en scheidsrechters coördinator Iwan Peroti moesten ertussen komen om de gemoederen te bedaren. Peroti besloot uiteindelijk Koebeer door arbiter Elsenhout te vervangen

Antoine Vliet benutte de strafschop en bracht de stand in evenwicht: 1-1. Dit was tevens de rustscore.

In de tweede helft ontketende zich een spannende strijd, waarbij SZF tot tweemaal toe via Misidjan dichtbij het tweede doel-punt kwam. Ook SLM kreeg in de slotfase een droomkans om de wedstrijd te winnen toen Marvin Gummels na een mooie actie en enkele SZF-spelers op het verkeerde been plaatste. Hij koos echter tot ergernis van zijn medespelers en aanhang ervoor te schieten, terwijl Kevin Cairo geheel vrij stond.

Doelman Oldenstam wist de inzet van Gum-mels nog net buiten zijn doel te houden.

Deze gemiste kans zou de vliegmaatschappij later duur komen te staan. SLM-verdediger Eugéne Pika liep namelijk tegen zijn tweede gele kaart (rood) aan, nadat hij SZF-aanvaller Ulrich Reding in het strafschopgebied ten val bracht. Elsenhout wees onverbiddelijk naar de witte stip. Misidjan nam wederom de verantwoordelijkheid op zich en loodste zijn bedrijf naar de 2-1 overwinning.

Na afloop tekende SLM protest aan tegen het verloop van de ontmoeting en de beslis-sing om arbiter Koebeer te vervangen.

In de laatste ontmoeting van de avond stonden het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) en het Korps Politie Suriname (KPS) tegenover elkaar. Telesur kwam in tegenstel-ling tot het vorig jaar met een veel sterker team opdraven. De telecomprovider kan nu rekenen op topvoetballers Bruce Diporedjo, Claidel Kohinor en Ike Adams. Het werd desondanks geen easy walk over voor de geelblauwen. KPS liet goed veldwerk zien, maar faalde evenals het vorig jaar voornamelijk bij de afronding. De eerste helft eindigde 0-0, waarna KPS na negentien minuten spelen in de tweede helft via Franky Karsodikromo op voorsprong kwam. De zonen van Hermandad wisten hun voorsprong slechts twee minuten vast te houden, want Andrew Krekko lobte tot grote opluchting van de geelblauwe formatie de 1-1 binnen.

Intussen begon de technische staf van Telesur voorbereidingen te treffen voor de strafschoppenserie om doelman Kohinor in het doel plaats te laten nemen voor Clint Ost. Kohinor speelde namelijk als veldspeler. Het zou achteraf blijken de juiste beslissing te zijn, want Kohinor keerde twee inzetten van het KPS en bezorgde daarmee zijn bedrijf de overwinning.

Programma halve finale zaterdag 4 november: 18:00 uur EBS-SLM; 19:15 uur CBvS-SZF; 20:30 uur Staatsolie-KPS en 21:45 uur SWM-Telesur. Vanavond gaat in de Ismay van Wilgen Sporthal het onderdeel zaalvoetbal van start: 18:00 uur EBS-CBvS; 19:00 uur Staats-olie-SZF; 20:00 uur KPS-SWM en 21:00 uur SLM-Telesur.