Samenwerking met Rusland kan geen kwaad

VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt desgevraagd dat de samenwerking tussen Suriname en Rusland geen kwaad kan. De regering heeft na een onderhoud te hebben gehad met de niet-residerende ambassadeur Sergey Akopov van Rusland, besloten om een bezoek te brengen aan dat land. Hoewel het bekend is dat Rusland geen democratisch land is, vindt Jogi dat wij beter vrienden kunnen hebben dan vijanden. Jogi zegt dat geen enkel land zo zelfstandig is dat het geen andere landen nodig heeft. Het ene land kan meer macht hebben dan het andere, maar er zal altijd samengewerkt moeten worden als landen meer willen bereiken. Als land moeten wij wel weten hoever we gaan. De regering moet dus goed nagaan op welke gebieden de samenwerking effectief zal zijn en wat die voor ons land kan opleveren. De vriendschap moet wel beperkt zijn en aan condities onderhevig zijn. Het doel van de ambassadeur aan Suriname was om diplomatieke banden met Rusland te versterken. Tijdens het onderhoud zijn zaken, zoals een uitnodiging voor een werkbezoek aan Moskou, visumafschaffing, trainingen, studiebeurzen en de samenwerking tussen het Surinaamse en Russische bedrijfsleven aan de orde gekomen.

Dit zijn volgens Jogi toch wel positieve zaken waar Suriname voordeel uit zal kunnen halen. De samenwerking wijst hij daarom niet bijvoorbaat af.

Hoewel Rusland geen democratische staat is, zou dat geen invloed moeten hebben op andere democratische landen, waarmee Suriname wel een goede band heeft. Dit betekent volgens Jogi dat de samenwerking geen invloed moet hebben op de relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika (VS) en Suriname, gezien Rusland op gespannen voet staat met de VS. Volgens oud-diplomaat Arnold Kruisland, zou de samenwerking met Rusland gezien kunnen worden als een duidelijk signaal dat de regering stuurt naar de VS en andere landen om aan te geven dat Suriname achter Rusland staat. Jogi vindt dat Suriname door de jaren heen op elk gebieden een bedelaar is geweest en altijd voorzichtig is geweest, dus ook met Rusland verwacht hij hetzelfde.

door Kimberley Fräser

 

More
articles