Krav Maga steeds populairder in Suriname

Joshua Bendther en Malcolm Bilkerdijk, de oprichters van de Krav Maga Academy Suriname, gaven afgelopen donderdag in Hotel Marriott een uiteenzetting over Krav Maga, een zelfverdedigingssysteem. Behalve informatie, werden er ook demonstraties gegeven. Volgens de oprichters is de populariteit van Krav Maga flink aan het groeien sinds de oprichting twee jaar terug, als gekeken wordt naar het aantal leden dat op de academie zit. Het doel van de bijeenkomst was om te laten zien wat Krav Maga inhoudt, wat de filosofie ervan is, hoe de academie te werk gaat in Suriname en welke diensten zij  aanbiedt. De academie heeft als visie dat veiligheid het raakvlak is tussen persoonlijk bewustzijn en verantwoordelijk handelen. Dit betekent, dat wij als individu verantwoordelijk zijn voor onze eigen veiligheid. “Wij zeggen wees je bewust van situaties, kom en verdiep je in ‘self defense’ door middel van verschillende technieken en tactieken. Mocht je je ooit in zo een situatie bevinden, dan ben je er altijd op voorbereid hoe hierop in te spelen”, aldus Bendther. Krav Maga leert je om met elke situatie om te gaan.

Bendther zegt dat dit systeem gemakkelijk aan te leren is. Er is veel agressie, denk maar aan de criminaliteit die stijgt, dan is het belangrijk dat je als individu jezelf weet te verdedigen. Bendther zegt dat als je eenmaal met de trainingen begint, je eraan gewend raakt en zelfs ook verslaafd, omdat er zoveel levels zijn die je ook graag wilt leren. “Als ik me wil verdedigen door iemand die mij met een fles wil aanvallen, dan wil ik dat ook kunnen doen door iemand met een mes of geweer.” Bilkerdijk vertelt dat de academie voor een ieder dienstbaar is. Los van het individu, is het ook belangrijk voor onder anderen militairen en politieagenten.

Bendther en Bilkerdijk hebben jarenlang aan Krav Maga gedaan in Nederland. In 2015 besloten zij onder auspiciën van Krav Maga Global Suriname (KMG-Su) onder leiding van expert Level III Franklyn Hartkamp, :director van KMG-SU en KMG-NL, een academie op te richten. Krav Maga is ontwikkeld in Israël, maar is heel populair in Europa. De trainingen worden verzorgd op de dinsdag en donderdag, om 19.00 uur starten de lessen voor beginners, waarbij zij de basis van zelfverdediging leren.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles