PROBLEMEN IN DE GEZONDHEIDSZORG

Het ligt ons nog vers in het geheugen dat Bouterse op het podium in OCER aankondigde, dat de medische zorg gratis zou worden. Helaas is dat absoluut niet gerealiseerd; voor de zogenaamde basisvoorziening moet men vaak genoeg keihard betalen en toch ook nog extra voor bepaalde medicijnen. Thans spoeden ouders zich dagelijks om de nodige vaccinaties te bemachtigen voor hun baby, want sommige inentingen zijn nog steeds schaars. Maar Bouterse maakt zich nauwelijks druk over onze gezondheidszorg, want hij kan zijn medische check up(?) toch op Cuba doen? Al maanden verschijnen berichten over de problemen in de gezondheidszorg en ook de ziekenhuizen verkeren in de gevarenzone. Er heerst al geruime tijd groot geldgebrek bij de ziekenhuizen, omdat die niet op tijd worden betaald. De problemen binnen de ziekenhuiszorg werden afgelopen week weer aangehaald door Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). De NZR maakt al geruime tijd duidelijk, dat er veel te weinig middelen naar de ziekenhuizen vloeien. De NZR moest eerste een dreigbrief richten aan de directeur van het SZF, alvorens die overging tot gesprekken met de NZR. Moet de patiëntenzorg eerst lamgelegd worden alvorens het SZF zal voldoen aan zijn geldelijke verplichtingen? De SZF-directeur beweert dat de achterstanden niet zo groot waren als aangegeven. Maar als het niet om zo een groot bedrag gaat, waarom is het dan niet allang betaald? Zoals bij elke falende overheidsinstantie, ligt de schuld weer bij de wanbetaling door het ministerie van Financiën. Als het ministerie van Financiën op tijd voldoet aan zijn verplichtingen, zullen er ook op tijd voldoende middelen zijn waardoor de ziekenhuizen optimaal kunnen functioneren. De achterstanden zijn de laatste tijd zorgwekkend en brengen het voortbestaan van deze ziekeninrichtingen in groot gevaar.

De betalingstekorten in de ziekenhuizen werken ook frustrerend op het personeel en zullen zeker van invloed zijn op de kwaliteit van de zorg aan de patiënten. Ook de medicijnenvoorziening wordt getroffen door het tekort aan financiën, omdat sinds kort op de declaraties van de ziekenhuizen maandelijks wordt besnoeid door het SZF. Het SZF is sinds mei aangevangen met het inkorten van de declaraties, hierdoor is het niet vreemd dat de ziekenhuizen tariefverhoging bepleiten om de tekorten te compenseren. Het geld moet toch ergens vandaan komen? Het zal zeker niet uit de lucht vallen. Het ministerie van Financiën is de hoofdverantwoordelijke die opnieuw faalt om de financiële huishouding van de staat in goede banen te leiden. Hoefdraad heeft weer de zoveelste lening afgesloten om tekorten enigszins te kunnen dekken. Het is vermoedelijk de bedoeling dat het volk opnieuw het gelag zal betalen voor al de leningen die zijn afgesloten door de regering. De minister van Volksgezondheid heeft recent een gezondmakingsplan gepresenteerd in het parlement dat ook gedragen wordt door de ziekenhuizen en de regering. Hopelijk kan de regering iets positiefs realiseren met dit plan, want onze gezondheidszorg verkeert al geruime tijd in groot gevaar.

Hein. R.