Geen olievondst voor de Surinaamse kust;

‘We moeten niet te vroeg in een hoerastemming geraken’

De proefboring die recent is uitgevoerd door Tullow Oil in het Surinaamse zeegebied, heeft geen commerciële aardolievondst opgeleverd. Door de grote olievondst in Guyana, keken zowel de Surinaamse regering als buitenlandse organisaties enthousiast uit naar het resultaat van de boringen. De regering sprak tijdens de jaarrede de verwachting uit over een grote aardolievondst. Maar VHP-parlementariër Mahinder Jogi, is van mening dat we niet te vroeg in een hoerastemming moeten verkeren.

“Natuurlijk zou ik blij zijn als er een olievondst was gedaan, iedereen zou blij zijn, maar we moeten ons niet alleen daarop focussen”, stelt Jogi. Een grote olievondst is volgens hem meegenomen, gezien de ontwikkeling van het land hierdoor een sterke stimulans zal krijgen.

Hij vindt het een goed idee dat Guyana naar mogelijkheden kijkt om de olie te verwerken in Suriname. Jogi haalt aan dat Suriname ruim US-dollar 1 miljard heeft uitgegeven voor de raffinaderij, maar tot op heden wordt die niet als zodanig gebruikt. “Het is verspilling van geld, we moeten voorzichtig zijn en vooral optimistisch”, benadrukt het assembleelid.

Jogi vindt dat de focus niet alleen gelegd moet worden op de mijnbouwsector, er moeten volgens hem ook mogelijkheden bekeken worden om duurzaam te investeren in de agrarische sector en het toerisme. “De olie waarop ze rekenen, raakt eens op, maar wanneer er duurzaam geïnvesteerd wordt in de agrarische sector en het toerisme, kan je oneindig lang voordelen halen hieruit”, haalt hij aan. De parlementariër benadrukt dat de wereldbevolking steeds groter wordt, dus er zal altijd eten nodig zijn. Hij geeft aan dat Suriname genoeg water en zon heeft en beschikt over kennis van de agrarische sector, daarom zouden we goede producten kunnen bieden aan andere landen. Hiervoor is geld nodig, dus is er volgens hem een regering nodig die goede prioriteiten weet te stellen en ondernemerschap op dit gebied wil stimuleren. Dit zal volgens Jogi resulteren in meer welvaart en welzijn voor het volk.

Hoewel er nog geen olievondst is gedaan, is men nog hoopvol op basis van de verzamelde geologische gegevens, 3-D seismische data en aangetroffen gascondensaat. Voor het komend jaar staan er nu twee tot drie proefboringen op schema.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles