‘Regering reden waarom jongeren achterblijven in ontwikkeling’

Leerlingen uit diverse wijken zijn verstoken van vervoer naar en van school, door de staking van de leden van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS). NPS-volksvertegenwoordiger Patricia Etnel, zegt dat het de zoveelste keer is dat de regering dit laat gebeuren. Volgens Etnel laat dit dat het collectief belang niet belangrijk is voor de regering. “De regering had haar mond vol over jongeren, maar nu zorgt zij ervoor dat jongeren achterblijven in hun ontwikkeling, door de regering krijgen de jongeren de kans niet om naar school te gaan”, benadrukt het assembleelid. In 2016 had de regering volgens Etnel duidelijk gesteld dat zij de stakingen van het schoolvervoer tot het verleden zou laten behoren door een andere methode in te voeren, waardoor bus- en boothouders, belast met het schoolvervoer, hun subsidiegelden op tijd zouden ontvangen. Nu zijn we een jaar verder en weer worden leerlingen de dupe van het uitblijven van subsidiegelden aan de leden van het OBS.
Etnel betreurt het dat een groot deel van de leerlingen, vooral zij die buiten Paramaribo wonen, wederom verstoken zijn van onderwijs. Ze is van mening dat de ouders van deze leerlingen de regering voor de rechter moeten dagen, omdat de regering de rechten van kinderen schendt. “Het recht op onderwijs wordt het kind ontnomen”, haalt ze aan.
Hoewel parlementariërs meerdere malen erop aandringen dat bepaalde zaken gerealiseerd worden, lijkt het volgens Etnel het ene oor in en het andere oor uit te gaan bij de regering. De regering wil geen toekomst voor het volk, maar is volgens haar uit op eigenbelang, daarom hindert het de regering niet dat kinderen niet naar school kunnen gaan.
Ze zegt dat de ‘actie die nu gevoerd wordt, slechts een dwangmiddel is om een doel te bereiken. Veel organisaties moeten dit nu doen om hun subsidiegelden te krijgen”, aldus Etnel. Ze zegt dat als de regering het op zich heeft genomen om subsidie aan schoolvervoerders toe te kennen, zij zich daaraan moet houden. Ze kan er ook niet mee stoppen, want de particuliere bussen zijn te duur voor de meeste ouders. Het assembleelid zegt dat de regering mogelijkheden moet kijken voor wat betreft de ouderbijdrage, daarvoor moet zij samen met de ouders om de tafel gaan zitten voor een oplossing.
In bepaalde wijken kunnen jongeren van het openbaar vervoer gebruikmaken om naar school te gaan.
Dit geldt niet voor alle wijken, zo heeft de redactie vernomen, dat buschauffeurs van de route PDP, de schoolgaanden niet vervoeren, omdat ze vinden dat dit ten koste gaat van hun eigen klanten.

door Richelle Mac-Nack

More
articles