Geschil tussen VMS en SZF opgelost

 

Na intensief overleg tussen het ministerie van Volksgezond-heid, Financiën de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), het Staatszie-kenfonds (SZF) en de Vereniging van Medici (VMS), zijn partijen in goed vertrouwen uit elkaar gegaan. Er is afgesproken dat de dreiging voor het beëindigen van zorg voor SZF-verzekerden opgeheven wordt en dat zorg gegarandeerd blijft. Dit meldde het Natio-naal Informatie Instituut gisteren in een persbericht.
De voorzitters van de VMS en NZR hebben hun zorgen geuit over de onderfinanciering van zorg in Suriname. De ziekenhuisdirecteuren hebben wederom aandacht gevraagd voor de huidige financiële situatie, met name de grote achterstanden bij leveranciers van goederen en diensten. Alle partijen waren het er unaniem over eens, dat gezamenlijk naar een structurele oplossingen gewerkt moet worden en dat het patiëntenbelang voorop gesteld moet worden. Verder willen alle dienstverleners dat gezondheidszorg hoog op de prioriteitenlijst wordt geplaatst door de regering zodat essentiële financiële middelen vrijgemaakt worden om de financiële tekorten te dekken.
De directeur van het SZF heeft in de meeting aangegeven dat dreigen met het stopzetten van medische zorg voor SZF-verzekerden, ver overtrokken was in relatie tot het openstaande bedrag dat aan artsen betaald moet worden.Het probleem dat ontstaan was ten aanzien van achterstallige betalingen is diepgaand besproken en er is afgesproken dat een structurele oplossing zal worden gezocht waarmee de achterstanden weggewerkt zullen worden.
De minister van Volksgezondheid heeft de partijen aangehoord enhun nadere informatie verstrekt over de projecten die op korte en middellange termijn uitgevoerd zullen worden welke onderdeel zijn van de structurele maatregelen om te komen tot herstructurering binnen gezondheidszorg. Hieronder vallen onder andere de op handen zijnde fiscale studie, financiële maatregelen voor het verlichten van de schulden- en rentenlasten, automatisering binnen de zorg en het opzetten van gemeenschappelijke dienstencentra voor het bevorderen van de (kosten)efficiëntie. Met name voor de ziekenhuizen verdient het verlichten van de financiële schuldenlast zeer hoge prioriteit en wordt de inzet en committering van de regering verwacht.
Dankzij dit overleg is ervoor gezorgd dat de gezondheidszorg niet in gevaar komt en dat de dienstverlening normaal voortgang kan vinden. Tot slot is afgesproken dat deze week een overleg zal plaatsvinden met de waarnemend president, zodat de NZR en VMS ook op dit niveau zaken kunnen bespreken, dit in verband met een spoedige structurele oplossing.

More
articles