‘Belastingsysteem Suriname niet efficiënt’

Roy Shyamnarain, voorzitter van de Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB)

 

 

Volgens Roy Shyamnarain, voorzitter van de Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB), is het belastingsysteem van Suriname niet efficiënt. Dit liet hij vandaag weten tijdens zijn toespraak op het Belastingseminar 2017, dat vandaag werd gehouden in de Ballroom van Torarica.
Een goede wetgeving en een goed functionerende belastingdienst, zijn bepalend voor het functioneren van een efficiënt belastingsysteem. Fiscale wetgeving is een instrument van de overheid om fiscaal beleid te voeren en moet als doel hebben het creëren van duurzame ontwikkeling voor de samenleving, waarbij bij de bevrediging van de behoeften van de huidige generatie, de behoeften van de latere generatie niet worden beperkt. “Belastingheffing is essentieel voor de overheid om inkomsten te genereren voor het financieren van langetermijnontwikkeling. Het zorgt ervoor dat de overheid minder afhankelijk wordt van buitenlandse leningen en is een duurzame bron voor de economische groei”, benadrukte Shyamnarain.
“De Belastingdienst in Suriname is niet efficiënt en dat is mede door een zwakke Belastingdienst die gebrekkig aangestuurd wordt”, zei Shyamnarain. Ten tweede is ook de achterhaalde wetgeving een probleem.
Ook haalde hij aan, dat er een lage belasting moraal is welke veroorzaakt wordt door de grote sociale ongelijkheid, het voorkomen van hard-to-tax sectoren, waarbij niet iedereen de bijdrage levert die geleverd moet worden en de gevolgen van de resource curse, waarbij er met het voorkomen van natuurlijke hulpbronnen niet gelet wordt op de belastingen, omdat het geld toch binnenkomt.
Het beleid in het kader van belastingheffing moet gerechtvaardigd worden en daarvoor is er een goede belastingdienst nodig, welke essentieel is voor de realisatie van ontwikkelingsdoeleinden. De Belastingdienst moet de effectieve functie van de overheid verbeteren, waarbij zij gedwongen wordt transparant te zijn en verantwoording af te leggen.
De verbetering van de belastingdienst vereist politieke inspanning, waarbij er druk zal worden gelegd op het parlement en het ministerie van Financiën voor verbetering van de taks effort, sterke aansturing van de Belastingdienst, administratieve hervorming en transparantie. Shyamnarain haalde verder aan dat bij de versterking van de Belastingdienst, zoveel mogelijk Surinaams kader en relevante stakeholders betrokken moeten worden bij het formuleren van een langetermijnvisie voor het belastingsysteem. Hierbij pleit hij dat het geld dat bij de International Development Bank geleend is voor de versterking van de Belastingdienst, niet besteed wordt voordat de langetermijnvisie is goedgekeurd. Ook zou de overheid moeten zorgen voor aanpassingen bij eventuele knelpunten in de heffing, in gedachten houdende dat de belastingplichtigen ook rechten hebben.

door Priscilla Kia

More
articles