Gebrek aan controle voor marihuana legalisatie

 

Marie Bunwaree, directeur van het Uitvoerend Bureau van de Nationale Anti-drugsraad (UBN), zegt dat Suriname geen controlemechanisme heeft voor het legaliseren van marihuana. Het bureau dat zich bezighoudt met drugsverslaafden, is ook geen voorstander van het legaliseren van marihuana. Bunwaree zegt dit naar aanleiding van enkele groepen die zich sterk maken voor het legaliseren van marihuana (cannabis). “Mensen die een voorstander zijn van het legaal gebruik van cannabis, bekijken het slechts van één kant. Men kijkt niet naar de andere kant van de medaille.” Volgens haar heeft de anti-drugsraad een bredere kijk op de gevolgen van het gebruik van bepaalde middelen. Bunwaree zegt dat heel wat gezinnen kapotgaan, omdat de kostwinner in het huis het geld niet gebruikt om het gezin te helpen, maar voor verdovende middelen of gokken.
Volgens de directeur heeft Suriname een gebrek aan controlemechanismen, zo is de tabakswet aangenomen en zijn er maatregelen getroffen, maar de controle op deze wet blijft uit. “Mensen die pleiten voor het legaliseren van een middel dat al bij wet verboden is, bekijken het vanuit een ander standpunt, meer uit financieel gewin of vanuit hun geloof. “ Maar de controle is van essentieel belang. Als marihuana gelegaliseerd wordt, zal er een controlemechanisme moeten komen. Bunwaree zegt dat het aantal verslaafden kan toenemen.
De directeur geeft aan dat er in geen jaren grote bewustwordingscampagnes zijn gevoerd, omdat de middelen ontbreken. De overheid heeft niet genoeg middelen om campagnes te voeren. Middelen voor het versterken van de behandelcentra. Voor verslaafden, ontbreken eveneens. “Waarom legaliseren terwijl het probleem groter wordt. Het probleem wordt groter, omdat mensen drinken en roken om tot rust te komen, volgens hun perceptie. Er zijn nu al veel van deze mensen.
Bunwaree vindt dat wij Suriname niet moeten vergelijken met landen als Nederland, Jamaica en Amerika, waar marihuanagebruik legaal is. Amerika heeft een redelijk systeem waarbij er ook hulp is voor verslaafden, hetzelfde geldt voor Nederland. In Suriname is het budget dat de overheid geeft voor preventie, niet groot genoeg om informatie over drugs aan de bevolking te geven.

door Kimberley Fräser

More
articles