Voorbereidingen voor verwerken van noten binnenland

Sheila Ketwaru-Nurmohamed, directeur van het Bureau voor de Dienstverlening aan Niet-Gouvernementele Organisaties en Frank Groenenberg, projectcoördinator van het project ‘Palmolieproductie’. (Foto: Johan de Randamie)

 

Het Bureau voor de Dienstverlening aan NGO’s (Niet-Gouvernementele Organisaties), is momenteel bezig met het project ‘Palmolieproductie’. Dit project betreft de verzameling en productie van palmnoten, zoals awarra, maripa en amanna, ter verwerking tot natuurlijke olie voor de export. Het notenproject wordt uitgevoerd in de dorpen Pokigron, Nieuw Aurora en Goejaba met financiering van het Kansfonds in Nederland. Suriname Candied Fruits is bereid gevonden om de noten en/of olie op te kopen. Voor dit project is er ook een goede samenwerking met de Rotary Club Paramaribo. De projectcoördinator is Frank Groenenberg. Hij geeft aan dat wereldwijd de vraag naar bosproducten uit de Amazone aan het toenemen is. Hij zegt dat de drie bovengenoemde dorpen testdorpen zijn en dat het de bedoeling is dat er uitgebreid wordt naar andere dorpen.
Groenenberg voert aan dat er samen met Suriname Candied Fruits gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een machine voor de noten in Brazilië. Hij geeft aan dat het de bedoeling is dat de lokale bewoners zullen deelnemen aan dit project, dat ook voor werkgelegenheid zal zorgen. Het verpakken van de producten zal plaatsvinden in Paramaribo bij Suriname Candied Fruits, waarna er geëxporteerd zal worden naar Europa. De projectcoördinator zegt ook dat het beter is als de olie in het binnenland wordt geproduceerd, omdat dit kosten bespaart. Hij voert aan dat er ook rekening gehouden moet worden met de hoge transportkosten. Over de hoeveelheid noten die aanwezig is in de dorpen, zegt Groenenberg dat de dorpen voor nu vol zitten met noten. Als het project een succes wordt, zullen de lokale bewoners verschillende nootbomen planten. Het is het eerste jaar dat het project van start gaat.
Groenenveld zegt dat het nog zeker een paar jaar kan duren voordat het project helemaal van de grond komt. Belangrijk is volgens hem dat het Kansfonds bereid is geweest om het project te financieren. Groenenberg benadrukt, dat de wil van de lokale mensen van enorm belang is in dit project, omdat er wel geld in gestopt kan worden, maar zonder participatie van de mensen zal er niets van terechtkomen. Hij geeft wel aan dat de reacties van de mensen heel positief zijn geweest. Groenenberg zegt dat Suriname op zich geen rijk land is, maar ook geen extreem arm land. “De mensen hier dienen ook in een goede levensstandaard te voorzien en daarin helpen wij graag een handje”, aldus de projectcoördinator.

door Johannes Damodar Patak