Onafhankelijkheidsverklaring dient bij CBvS te zijn

Het NAS hield gisteren een informatiedag in het kader van het nieuwe project dat wordt uitgevoerd over selectielijsten. Rita Tjien Fooh-Hardjomohamed (r), archivaris tijdens haar presentatie. (Foto: Regillio Derby)

 

“De onafhankelijkheidsverklaring dient bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor bewaring te zijn”, zegt politicus Arnold Kruisland tevens oud-diplomaat, als reactie op Rita Tjien Fooh-Hardjomohamed, archivaris van het Nationaal Archief Suriname (NAS), die tijdens een informatiedag aangaf dat de verklaring nergens te vinden is. “Het kan niet zo zijn dat de verklaring zoek is.” Kruisland zegt dat het beleid van toen alle belangrijke documenten in bewaring gaf bij de CBvS. “Als het niet daar is, dan is het weggehaald nadat de coup werd gepleegd in 1980.” De politicus is van mening dat de archivaris zou moeten weten waar de originele documenten zijn. “Ik weet niet of Tjien Fooh op de hoogte is waar de stukken liggen, maar ze zou dat moeten onderzoeken.”
Kruisland zegt verder dat hij weet dat de stukken bij de CBvS werden gelegd, omdat hij ook deel uitmaakte van de onderhandelingscommissie. “Ik was de rechterhand van toenmalig president Henck Arron.
Het waren originele stukken die ondertekend waren door Arron.”
Kruisland vindt het belangrijk dat er een onderzoek wordt gepleegd waar de originele stukken zouden liggen. “Het gaat om de geboorteakte van de Republiek Suriname. Het wordt beschouwd als een staatsstuk, vandaar dat de stukken niet zomaar in het NAS werden gelegd of bij Algemene Zaken.” Tjien Fooh-Hardjomohamed gaf aan dat er slechts een kopie bestaat van de Nederlandse versie, maar volgens Kruisland heeft Suriname niets aan een kopie. In augustus 1996 was er een grote brand bij het oude parlement, waarbij het hele archief even als de gebouwen van Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken, volledig werden verwoest. Kruisland zegt desgevraagd dat als de verklaring in een van deze gebouwen lag, die hooguit een kopie kan zijn en geen origineel stuk.
De informatiedag werd gisteren gehouden in het kader van het nieuwe project dat NAS uitvoert over selectielijsten. De Afdeling Documentatie Informatie Overheidsorganen, werd ingelicht over dit project. NAS vindt het opstellen van selectielijsten belangrijk voor de ordening en transparantie van overheidsarchieven. Tjien Fooh-Hardjomohamed zegt dat niet alle documenten gearchiveerd dienen te worden bij NAS. Er kan thans overwogen worden welke stukken gearchiveerd en welke stukken vernietigd kunnen worden.

 

door Kimberley Fräser

More
articles