DC Pinas vraagt aandacht voor Matawaigebied

Yvonne Pinas, districtscommissaris (dc), spreekt de aanwezigen toe te Atjoni. (foto: Johan de Randamie)

 

Yvonne Pinas, districtscommissaris (dc) van Brokopondo tevens waarnemend districtscommissaris te Boven-Suriname, heeft gisteren te Atjoni de aandacht gevraagd van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). De dc was uitgenodigd om het woord te voeren tijdens de informatiedag over het Gender Plus project te Atjoni. Zij maakte hierbij gebruik van de gelegenheid om een beroep te doen op de ngo’s om ook naar het Matawaigebied te gaan om de vrouwen daar te stimuleren. Zij gaf aan dat Matawai een vergeten paradijs is, niet alleen door ngo’s, maar ook door op een na volgende regeringen. Pinas die zelf ook van het Matawaigebied afkomstig is, zei dat Matawai een pracht van een gebied is en te vergelijken is met een paradijs.
Pinas zei dat het vreselijk is, dat het gebied tot op de dag van vandaag nog steeds niet ontwikkeld is. Ze drukte de vrouwen van Atjoni op het hart om te waarderen wat zij hebben. Zij legde uit dat de interesse in producten, vervaardigd van noten en andere voedingsrijke vruchten en gewassen van de amazone, toeneemt in de wereld. Pinas zei dat de vrouwen van het binnenland gewend zijn om zelf hun gewassen te planten en dat het daarom belangrijk is dat zij weten dat zij meer geld kunnen verdienen dan iemand die bij een multinational werkt.

De dc gaf als voorbeeld dat vrouwen olie maken uit maripa noten. De olie wordt in grote emmers opgeslagen en verdeeld, terwijl de vrouwen er heel veel mee kunnen verdienen. Zij riep ook de mannen op om samen met de vrouwen te werken aan economische activiteiten. Zij benadrukte dat ngo’s die goede bedoelingen hebben met de bewoners van Sipaliwini, altijd welkom zijn. Pinas bedankte de ngo’s voor hun ondersteuning en het goede werk waarmee ze bezig zijn.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles