Petitie in aantocht voor legalisatie marihuana

Dat ons land in een dip zit en dat we steeds verder bergafwaarts gaan, is geen nieuws meer voor ondernemers in Suriname. Dax Fong Hing, ondernemer, is van mening dat er maar drie dingen zijn die ons land nu uit deze dip kunnen halen, namelijk productie, export en toerisme. Daarom heeft hij het initiatief genomen om te beginnen met het lobbywerk voor het indienen van een petitie aan de regering om marihuana/cannabis te legaliseren. Hij denkt dat het vrijgeven van cannabis dit land een economische boost zal geven, gezien dit ook een stimulatie zal zijn voor het toerisme.

“Als we dit doen, krijgen we toeristen van Frans-Guyana, Brazilië, Colombia en andere Caraibische landen”, haalt de initiatiefnemer van de petitie voor legalisatie van marihuana/cannabis aan.

Fong Hing wijst erop dat marihuana/cannabis verboden is gesteld in 1937 door de Amerikanen. Volgens hem  zijn er al veel staten die deze middelen vrijgeven. “In Nederland is het altijd vrij, Jamaica is het ook vrij, zo ook Ecuador. We worden slimmer, we zijn niet meer zo dom als vroeger”, aldus Fong Hing. Hij zegt dat we niet uit moeten gaan van wat anderen stellen over marihuana/cannabis.

De initiatiefnemer vindt dat een ieder zich moet verdiepen in de voor- en nadelen van deze plant. Hij zou ervan bewust dat er veel kritiek tegen deze petitie zal zijn. Hij is van mening dat deze kritiek komt door onvoldoende kennis over de voordelen van de plant. “Als je jezelf schoolt, kom je wel achter de feitelijkheden van cannabis”, aldus Fong Hing.

Deze ondernemer heeft gisteren officieel aan het volk gevraagd of zij achter deze petitie staat. Fong Hing geeft aan dat cannabis de plant is met de meeste medicinale waarde ter wereld. Dit liet hij gisteren ook zien in een documentaire over cannabis tijdens een persconferentie in zijn onderneming. In de documentaire werd getoond waarvoor cannabis allemaal gebruikt kan worden. Verder gaf de documentaire ook een goed beeld over de voor- en nadelen van deze plant. De documentaire liet zien dat marihuana ten onrechte geassocieerd wordt met criminaliteit.

Ondanks de onwetendheid van velen in de samenleving over marihuana/cannabis, is Fong Hing niet bang dat het legaliseren hiervan in misbruik van deze plant zal resulteren. Hij ziet het legaliseren ervan als hetzelfde als de legalisatie van alcohol. “Alcohol kan je gewoon in de winkel kopen en niemand die er iets van zegt. Bepaalde dingen kloppen niet binnen ons systeem”, benadrukt hij. Fong Hing wijst erop dat marihuana 100 procent beter is dan alcohol en sigaretten. Daarom vindt hij het ook nodig dat vooral de jeugd geïnformeerd wordt over de gevolgen van alcohol, sigaretten en zo ook marihuana.

Fong Hing hoopt dat met de legalisatie van marihuana/cannabis Suriname tot een beter land gemaakt kan worden. Daarom nodigt hij een ieder, die achter de vrijheid staat om cannabis te gebruiken voor zowel medicinale als recreatieve doeleinden, uit de petitie te gaan tekenen bij D’bar aan de Kleine Waterstraat. “Het gaat ons zeker vooruit brengen. We moeten wel opschieten, want het land gaat steeds dieper het dal in”, aldus de initiatiefnemer.

door Richelle Mac-Nack

More
articles