Gajadien: ‘BTW per januari 2018 een grote grap’

Volgens de begroting van 2018, gaat de belasting over de toegevoegde waarde (btw), per januari 2018 in. Asiskumar Gajadien (VHP), parlementariër tevens lid van de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA), gevraagd naar een reactie, geeft aan dat het invoeren van de btw per 1 januari, niets anders is dan een grote grap. Hij zegt dat het nooit haalbaar is voor de overheid om deze vorm van belasting, die totaal nieuw is voor ons, in te voeren op bovengenoemde datum. Gajadien merkt op dat de regering verzuimd heeft om te kijken hoe de btw goed uitgevoerd kan worden. Indien de regering per januari deze nieuwe belasting in wil voeren, zou zij volgens hem al ruim van tevoren begonnen moeten zijn om dit met de betrokkenen te communiceren. Gajadien zegt uit dat het invoeren van btw vraagt om een aanpassing van het bedrijfsleven. Hij voert aan dat samenspraak tussen de overheid, het bedrijfsleven en de burgers, van enorm belang is.

Volgens Gajadien heeft de overheid op zijn minst zes maanden aan voorbereiding nodig om de btw in te kunnen voeren.

Hij zegt dat de btw op zichzelf een rechtvaardig systeem is, omdat ook de mensen die momenteel geen belasting betalen, dan automatisch zullen betalen. Aan de andere kant zullen vooral de burgers bij wie de koopkracht sterk gedaald is door het beleid van deze regering, het extra moeilijk krijgen. De overheid zal volgens hem met een goed uitgezet plan moeten komen hoe deze mensen op te vangen, zodat de btw toch niet zo een groot effect zal hebben op deze mensen.

Bij het invoeren van de btw, is het volgens Gajadien van belang dat ons belastingsysteem compleet geautomatiseerd wordt. Hij legt uit dat vooral het bedrijfsleven in de automatisering zal moeten participeren, omdat ook hun administratie veranderden met de komst van btw. Dit is volgens hem van enorm belang als de overheid wil dat zaken niet mislopen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles