‘Bruggen moeten regelmatig onderhouden worden’

Afgelopen dinsdag is de Falawatra-brug in het ressort Kabalebo ingestort, nadat een truck met boomstammen erover reed. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), zegt dat er harde maatregelen getroffen zullen worden tegen ondernemers die de regels niet in acht nemen. Herman Fräser, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), om een reactie gevraagd, zegt dat de meest duurzame oplossing om deze problemen te voorkomen, het regelmatig onderhouden van de bruggen is.

“Heel wat bruggen in het westen van Suriname zijn ongeveer veertig jaar geleden gebouwd. Inmiddels hebben de voertuigen een aantal ontwikkelingen doorgemaakt. De lading is onder andere groter ten opzichte van de voertuigen van enkele jaren terug”, legt Fräser uit. Volgens hem moet er nagegaan worden hoe oud de brug is en wat er is gedaan om de brug na zoveel jaar te versterken. Het is best mogelijk dat de truck voldeed aan de asdruk.

Fräser geeft aan dat de houtsector allang pleit voor nieuwe ontsluitingswegen voor de bosbouw, maar dat die er nog steeds niet zijn. “De overheid blijft maar hameren op het transport over water”, zegt Fräser. Vooralsnog vinden de transporten over de wegen en bruggen plaats. Hij legt verder uit dat de wegen in het westen in de jaren ’60 en ’70, oorspronkelijk aangelegd waren voor de bosbouwsector voor de ontsluiting van de concessies. “Met de aanleg van de verschillende dorpen, worden de wegen geclaimd door de bewoners”, stelt Fräser.

Desondanks is dit geen probleem. Volgens hem moet de overheid artikel 13 van de Boswet hanteren, welke stelt dat de overheid moet zorgen voor wegen en bruggen voor de bosbouw, waarvoor zij dan ook geld mag innen. “Het aanleggen van een bypass is slechts een tijdelijke oplossing. De overheid moet goede bruggen bouwen en die regelmatig blijven onderhouden”, meent Fräser.

door Priscilla Kia

 

More
articles