‘Raamwerk grondenvraagstuk Marron/Inheemsen is af’

Afgelopen dinsdag was het Marrondag. Het grondenvraagstuk van de Marrons en de Inheemsen is naar verluidt nog steeds een slepende kwestie in ons land. Al jaren wordt er door verschillende regeringen getracht  een oplossing voor dit vraagstuk te vinden. Roline Samsoedien, minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) zei tijdens de viering van de Marrondag, dat het raamwerk voor de grondenproblematiek er al is. Zij vertelde dat het nog een beetje tijd neemt, omdat er met ieders cultuur, traditie en onze Grondwet rekening gehouden moet worden. Niet lang terug heeft de president volgens de minister een poging gedaan om een overeenkomst te sluiten met de Inheemsen. De minister zei dat deze overeenkomst nog valide is en dat er samen met de afdeling Inheemse zaken en de directeur voor Marron aangelegenheden op het ministerie wordt gekeken, hoe dit uit te bouwen in een versneld tempo.

Afbraak huizen Commewijne

Over de huizen die in Commewijne zijn gesloopt door de eigenaar van het terrein zei Samsoedien, dat het in de eerste plaats geen grondhuur betreft, maar om een eigendomsterrein gaat.

Zij voerde aan, dat de mensen gewaarschuwd zijn dat zij op eigendomsterrein bouwden.

Zij benadrukte dat mensen niet zo maar moeten bouwen als zij nog geen beschikking in handen hebben, want de garantie dat zij het stuk terrein dat zij aangevraagd hebben zullen krijgen, is er niet. Samsoedien zei dat het een trieste zaak is, maar dat ze momenteel geen oplossing heeft voor deze mensen. Feit is volgens haar, dat niemand boven de rechter staat en dat er regels en wetten zijn waaraan mensen zich moeten houden. “Bovendien is wilde occupatie ook verboden”, aldus de minister.

Zandafgravingen te Maho

De Inheemsen te Maho hebben al enige tijd geklaagd over zandafgravingen in hun woongebied. Samsoedien deelde mee dat er intussen een team voor onderzoek naar het gebied is getrokken voor onderzoek. Zij benadrukte dat er niet in de inheemsen hun  terrein, beheersdaden gepleegd mogen worden. Ook voor de Bosbouw heeft het ministerie een commissie in het leven geroepen om zaken op orde te stellen. Heel binnenkort zal het ministerie richting Saramacca gaan voor het verstrekken van grondbeschikkingen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles