‘Dalian 4 beknotting van Surinaamse bedrijven’

Het Dalian 4 project is gisteren officieel aangevangen. In het kader van dit project zal er ongeveer 110 kilometers geasfalteerd worden. Door middel van een lening van $ 235 miljoen bij de China Exim Bank wordt het asfalteringsproject mogelijk gemaakt. Mahinder Jogi (VHP), parlementariër geeft aan dat het Dalian 4 project riekt naar beknotting van Surinaamse bedrijven. Hij vindt dat de regering haar eigen lokale ondernemers niet voldoende heeft betrokken bij het project. Jogi is van mening dat bedrijven als Baitali, Tjon-galanga en Kuldipsingh die toonaangevende prestaties in het verleden hebben geleverd bij asfalteringswerkzaamheden zijn overgeslagen. Hij vraagt zich af, hoeveel meters deze ondernemers hebben gehad ter asfaltering binnen het Dalian 4 project. Jogi verwijst naar de hulp die Suriname kreeg uit de Nederlandse hulpallocaties, waarbij Nederlands geld gebruikt werd, maar dat er grotendeels gewerkt werd met Surinamers.

Jogi wil concreet van de regering weten hoeveel Surinaamse ondernemers uit het $ 235 miljoen China Exim Bank krediet, zullen verdienen. Hij merkt op dat de regering ons lokaal ondernemerschap ondergeschikt maakt aan het Chinese ondernemerschap. De VHP- parlementariër is van mening, dat Chinezen in alle geledingen van ons land worden geaccommodeerd.

Een andere zaak die speelt, is volgens hem dat de regering prioriteiten moet stellen bij het asfalteren van wegen. Jogi voert aan, dat de weg tussen Boskamp en Henar helemaal kapot is en dat deze een belangrijke verbindingsweg is. Hij vindt dat wij ervoor moeten oppassen, dat wij over tien tot vijftien jaar niet weer dezelfde wegen opnieuw moeten asfalteren, terwijl wij nog aflossen op de lening. Jogi brengt in herinnering dat Dalian in het verleden ook wegen heeft geasfalteerd die vandaag al kapot zijn. Als voorbeeld noemt hij de Nieuwe Grondweg.

De regering moet volgens hem uit al deze zaken lering trekken en ervoor zorgen dat er niet voor de zoveelste keer zo een fout wordt gemaakt.

Jogi benadrukt dat het wederom gaat om een populistische maatregel van de regering Bouterse, terwijl het volk uiteindelijk zal moeten opdraaien voor de lening.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles