OWT&C bereidt reparatie brug Falawatrakreek voor

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) is bezig voorbereidingen te treffen ter reparatie van de brug over de Falawatrakreek in West Suriname. Dit bevestigt Raoel Swedo, hoofd van de afdeling Voorlichting van het ministerie. Gisterochtend was een zwaarbeladen oplegger met boomstammen er de oorzaak van dat de Bailey brug is ingestort; met als gevolg dat de wegverbinding met Apoera niet langer mogelijk is. Swedo geeft aan dat medewerkers van de afdeling Bruggen inmiddels het gebied hebben bezocht en dat zij nu bezig zijn een schaderapport op te maken. De leiding van het ministerie doet er alles aan om het ongerief voor de plaatselijke gemeenschap te minimaliseren en heeft daarom meteen een technisch team naar de plek gestuurd.

Het team zal alle mogelijkheden bekijken en indien mogelijk werken aan een noodoplossing. Swedo zegt ook dat er intussen een commissie is ingesteld welke na moet gaan, hoe samen met de ondernemers tot een oplossing te komen. Hij benadrukt, dat het absoluut niet de bedoeling is dat ondernemers brodeloos worden gemaakt. Swedo verklaart dat de commissie als advies heeft gegeven, dat ondernemers boomstammen en andere zwaar materiaal voortaan via het water moeten transporteren. Hij geeft aan dat het ministerie nu bezig is al deze zaken op een rijtje te zetten en verder uit te werken. Swedo stelt dat ook de ondernemers binnen hun eigen organisaties ordening moeten brengen, in de zin van controle van hun transportmiddelen en of deze voldoen aan alle voorwaarden en dat deze niet overbeladen worden.

Het ministerie is de afgelopen periode vaker geconfronteerd met calamiteiten bij bruggen. “Het ziet er zielig uit, de foto’s liegen er niet om” ergert Minister Jerry Miranda van Openbare Werken Transport en Communicatie zich aan te zwaarbeladen truck. De ondernemer die hiervoor verantwoordelijk is, zal volgens de bewindsman voor de kosten van de reparatie en het overzetten van de mensen die gestrand zijn, moeten opdraaien. “Hij zal zich morgen moeten aanmelden op het ministerie om te horen wat de consequenties zijn”, zei de bewindsman gisteren tegenover het Nationaal Informatie Instituut. De minister hekelt het feit dat ondanks de vele waarschuwingen vanuit het ministerie die steeds weer in de wind worden geslagen door onder meer de exploitanten van zwaar materieel. Voor de minister is de maat vol en zal dit gedrag in het vervolg strenger worden afgestraft.

door Johannes Damodar Patak