Verwarrende begrotingen misleidend

Met de begrotingsbehandelingen op komst en nog niet alle data in detail beschikbaar, blijkt nu reeds dat de regering voor dit jaar verwarrende cijfers presenteert aan de samenleving in de Financiële Nota 2018. De in dit document opgenomen financiële cijfers worden onvoldoende verantwoord en/of onderbouwd en de cijfers geven de indruk bewust misleidend te zijn gepresenteerd om ze ‘mooier’ te doen lijken. De Palu heeft vanaf 2010 constant hierop gewezen, kritiek geleverd en concrete voorstellen voor wijzigingen ingediend. Door leningen bij de eigen inkomsten te boeken, wordt op een oneigenlijke wijze het begrotingstekort omlaag gebracht. In de Financiële Nota voor 2018 wordtnu voor het eerst het begrotingstekort op een correcte wijze gepresenteerd volgens internationale standaarden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zoals overigens door de Palu is voorgesteld. Maar het is te betreuren dat de regering zich onvoldoende inzet om tot inhoudelijk correcte en meer realistische begrotingen te komen. Erger nog, er worden twee tabellen naast elkaar gezet die beide verschillende cijfers bevatten voor de uitgaven en berekende begrotingstekorten die voor verwarring zullen zorgen bij de komende begrotingsbehandelingen. Het is te betreuren dat de regering te weinig moeite heeft gedaan om juist in deze crisis met een duidelijke begroting te komen, waardoor de bevolking erop kan rekenen, dat datgene dat is begroot, daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

FICTIEVE CIJFERS VOOR 2017

In de eerste tabel van de Financiële Nota 2018 staan nu heel overzichtelijk de totale eigen inkomsten boven de totale uitgaven. Vervolgens wordt door een simpel aftreksommetje het begrotingstekort berekend waarna wordt aangegeven hoe de regering denkt dit tekort te financieren (door middel van buitenlandse leningen en overige financiering). Maar de cijfers aan de uitgavenzijde voor 2017, blijken in deze overzichtstabel lager te zijn dan begroot en goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) eerder dit jaar. Dit kan twee redenen hebben. OF de regering denkt nu reeds dat de uitgaven van 2017 niet het begroot niveau zullen halen, en er dus minder uitgevoerd zal worden; er is per slot van rekening slechts iets minder dan 9% gerealiseerd over de eerste 6 maanden van dit jaar, volgens het Jaarplan 2018. OF de regering is bezig een bewuste misleiding te maskeren, namelijk dat het goedgekeurde begrotingstekort over het lopend jaar boven internationale normen van meer dan 10% ligt. Indien de goedgekeurde cijfers over het dienstjaar 2017 in deze tabel met de correcte bedragen zouden zijn verwerkt, dan zou overduidelijk deze misleiding boven water komen. Om nu toch het tekort lager te doen lijken, zijn in de bewuste tabel ‘fictieve’, veel lagere bedragen voor de uitgaven voor 2017 opgebracht, terwijl de bedragen aan de inkomstenzijde op hetzelfde niveau zijn gehouden.

 

BEGROTINGSTEKORT 2018

Hetzelfde blijkt voor de cijfers van 2018 gedaante zijn. De verwarring wordt compleet gemaakt doordat in de Financiële Nota een tweede tabel is opgenomen waarvan wordt beweerd dat de cijfers “ingevolge de Wet” zijn weergegeven. De berekende begrotingstekorten voor 2017 en 2018 blijken ook verschillend uit te komen, zonder dat de regering de verschillen verklaart.

MEER DAN 7% GROEI!!

Ook blijkt dat het bbp ten opzichte van 2016 met meer dan 30% zal groeien in 2017, en in 2018 met meer dan 7%. De bedragen zijn in SRD’s aangegeven, zonder een uitleg waarom de regering die groei verwacht. Zelfs met de inflatiecorrectie en de devaluatie van de SRD, is deze groei niet verwachtbaar. In 2017 zal zelfs de economie krimpen en op diverse momenten is aangegeven dat voor 2018 een reële groei van het bbp verwachtbaar is van slechts 0,5%. Of is de extra groei van het bbp opgebracht om het begrotingstekort lager te doen lijken?

SLORDIG EN ONETHISCH

De Financiële Nota is een officieel onderliggend document dat wordt aangeboden aan De Nationale Assemblee (DNA) tezamen met de begrotingen en dat tekst en uitleg geeft over het uitgezet beleid en de macro-economische ontwikkelingen. Fictieve cijfers in de Financiële Nota zijn geen wetsovertredingen, maar zijn minimaal erg slordig en een teken van slecht bestuur te noemen. De komende begrotingsbehandelingen hebben nu reeds een wrange smaak. Het is te betreuren dat de regering op deze wijze omgaat met zo een belangrijk moment in het planningsproces voor onze ontwikkeling. Het vertrouwen in de regering wordt hiermee nog meer geschaad. De regering heeft hiermee ruimte gegeven voor speculaties als dat haar optimisme voor 2018 kennelijk op los zand is gebaseerd.

Ingezonden

More
articles