Spaanse politie vindt 40 ton cocaïne op zeesleper ‘Thoran’

Mogelijk link met Suriname

De Spaanse politie heeft gisteren de bemanning van de Turkse zeesleper de ‘Thoran’ gearresteerd. Aan boord vond men 38.000 kilo aan cocaïneblokken, verdeeld over 165 eenheden van ieder 23 kilo. Zeven opvarenden, allen met de Turkse nationaliteit, zijn vastgezet. De Spaanse recherche hield het schip al langer in de gaten. In samenwerking met andere internationaal actieve opsporingsdiensten – waaronder de Britse National Crime Agency – was er al een verdachte beweging van het schip geregistreerd op 15 september voor de kust van Suriname. Vanaf dat moment is de Thoran voortdurend gemonitord. Dat het schip precies daar, voor de kust van Suriname, is geladen, maakt een mogelijke Nederlandse inbreng niet geheel onwaarschijnlijk. Na de aanhouding zijn allerlei specifieke gegevens afgeschermd voor het publiek. Het schip is gebouwd in 1978 en stond geregistreerd op de Faroër Eilanden, en bezat dus een Deense licentie.