DC Doebay: ‘Ik heb de zaak van de zandafgravingen naar rechter verwezen’

De districtscommissaris van Saramacca, Laksminarain Doebay heeft zowel de bewoners van Maho uit Saramacca als de ondernemers die zand afgraven,  verwezen naar de rechterlijke macht. Dit zegt hij naar aanleiding van het indienen van een petitie door de bewoners van Maho bij De Nationale Assemblee. De bewoners van dit gebied willen dat hun woongebied wordt beschermd en dat de  zandafgravingen stopgezet worden. De petitie is voor de tweede keer ingediend.

Door de zandafgravingen gaat het leefklimaat van de bewoners met de dag achteruit. In de petitie geven de mensen aan dat de plaatselijke politie en het commissariaat, de ondernemers die zand afgraven juist beschermen. De politiecommandant heeft onder andere beslist dat de ondernemers in hun recht staan. De ondernemers voeren de activiteiten juist uit onder politiebescherming. “Ik bescherm niks en niemand. Ik heb de partijen naar de rechter gestuurd”, reageert Doebay. Hij zegt sinds 2015 een oplossing te zoeken voor het probleem. Er zijn commissies in het leven geroepen waarin de belanghebbenden zitting hebben, maar kunnen zij het niet eens worden met elkaar. “De ondernemers houden eigendomsterreinen bezet en claimen dat die van hen zijn”, aldus de burgervader.

In commissieverband zijn er ook afspraken gemaakt met de betrokkenen, maar  niemand  houdt zich aan deze afspraken. “In dat geval van Abdoelrahman die ook in de petitie is genoemd, kan ik bijvoorbeeld ook niet veel doen. Hij heeft een verkavelingsproject op zijn eigendomsterrein. Hij neemt zand van het achterste gedeelte van het terrein om in het voorste gedeelte een weg te maken.” Doebay vindt het niet terecht dat hij beschuldigd wordt. Naar zijn mening heeft hij volgens de wet gehandeld. “Ik kan toch niemand zeggen dat die geen activiteiten mag ontplooien op zijn eigendomsterreinen, daarom heb ik ze ook naar de rechter gestuurd.” De bewoners van Maho willen dat het parlement zo gauw als mogelijk met een oplossing komt, omdat de kraters die ontstaan als gevolg van de zandafgravingen, kaaimannen aantrekken. Volgens hen is de situatie ongezond en gevaarlijk.

-door Seshma Bissesar-