‘Heel erg dat gepensioneerden op straat moesten’

“Ik vind het heel erg dat een deel van de gepensioneerden gisteren op straat moest.” Dit zegt Renate Wouden, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), vandaag in een gesprek met De West. Gisteren hebben honderden leden van de BBGO na een algemene ledenvergadering in het KOB-centrum aan de Burenstraat, meegedaan aan een spontane protestloop naar het regeringsgebouw aan de Dokter Sophie Redmondstraat. Wouden vertelt dat de straatactie niet vanuit het bestuur komt, maar van enkele leden die hun ontevredenheid wilden laten zien, omdat zij onzeker waren over het wel of niet krijgen van de beloofde koopkrachtversterking. Wouden geeft aan dat naar aanleiding van een artikel dat op 6 oktober 2017 is verschenen op Starnieuws, de gepensioneerden onzeker waren over het wel of niet krijgen van de beloofde koopkrachtversterking. Het gaat om de laatste zin uit het artikel waarin de minister aangeeft, dat de regering gecommitteerd is aan lotsverbetering van de ambtenaren en gepensioneerden, maar geen ijzer met handen kan breken.

“De leden waren onzeker en wilden duidelijkheid, waarna het bestuur heeft besloten om de begeleiding te doen”, zegt Wouden. In het Staatsbesluit van 23 juli 2015 is opgenomen dat gepensioneerde ambtenaren automatisch in aanmerking komen voor elke salarisverhoging die ambtenaren krijgen. De ambtenaren hebben maandelijks van april tot en met juni SRD 375 gekregen, in augustus is dit verhoogd naar SRD 500. “Er bestaat een verschil in interpretatie, omdat het in de vorm van een toelage is en pas in 2018 in het salaris zal worden geïncorporeerd”, legt Wouden uit.

Desondanks denkt ze dat koopkrachtversterking toegekend zal worden. “Ik denk niet dat de regering het zal toelaten dat gepensioneerden weer op straat gaan. Gisteren is slechts een deel gegaan. De groep zal alleen maar groter worden”, zegt Wouden.

De BBGO heeft gisteren een gesprek gehad met waarnemend president Ashwin Adhin. De bond hoopt dat dit probleem voor eens en voor altijd verholpen wordt, omdat zij al twee jaar lang elke keer op de stoep van Financiën moet bedelen. De koopkrachtversterking is volgens Wouden wel toegezegd door de minister van Financiën.

Gisteren maakte de BBGO duidelijk niet via de media te willen communiceren met de overheid, omdat ze geen baan heeft om op te staan als zaken mis gaan.

Bij een uitkering van SRD 375 per maand aan gepensioneerden uit overheidsdienst, zal dat per maand SRD 9.3 miljoen zijn, terwijl de uitkering op basis van SRD 500 maandelijks SRD 12,5 miljoen zal bedragen. Volgens Wouden moet de overheid het niet doen overkomen alsof de uitkeringen de post van de overheid belasten.

“Opeenvolgende regeringen hebben het pensioenfonds leeggehaald en niet aangevuld. De regering is ons dat geld schuldig”, aldus Wouden.

door Priscilla Kia