‘Governmenttake grootste oorzaak verhoogde brandstofprijzen’

De brandstofprijzen zijn gisteren drastisch de lucht in gegaan. Voor een liter unleaded zonder additieven moet er nu SRD 6.80 worden neergeteld en voor een liter diesel SRD 5.78. Voorheen waren de bedragen respectievelijk SRD 6.26 om SRD 5.47. De regering heeft laten weten dat de verhoging komt door de ravage die orkaan Irma in de regio en de Verenigde Staten heeft verricht. Gregory Rusland, NPS- parlementariër, tevens voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), gevraagd naar een reactie geeft aan dat het probleem van de verhoogde olieprijzen niet gezocht moet worden in de verhoging van de internationale prijs, maar bij de governmenttake die de regering Bouterse op een liter benzine int. Hij geeft toe dat de internationale olieprijzen in vergelijking met september wel een stijging vertonen. Echter zegt Rusland dat tijdens de regering Venetiaan de prijzen van olie op de wereldmarktprijs wel hoger lagen, maar dat de burgers bij de pomp nooit zoveel hebben betaald voor een liter benzine.

De voormalige NH- minister zegt dat het probleem is begonnen bij het sleutelen van de regering aan de totale berekening van de prijs voor een liter benzine. Hij voert aan dat deze regering veel meer governmenttake int dan de regering Venetiaan, dit om haar zogenaamde geweldige beleid te kunnen financieren. Hij haalt aan dat de huidige regering die toen in de oppositie was, protesten georganiseerd heeft tegen de verhoging van de benzineprijzen. De regering knijpt de bevolking volgens Rusland met de drastische verhoging uit.

Rusland verwacht dat de olieprijs bij de eerst volgende inkoop weer zal dalen, omdat de internationale olieprijs aan het dalen is. Hij legt uit dat olie een paar weken van te voren wordt besteld en dat de prijs van de week van bestelling wordt gehanteerd. Vast staat volgens hem dat burgers veel minder zullen betalen als de overheid haar governmenttake verminderd.

door Johannes Damodar Patak