Suriname mogelijk malariavrij in 2020

Uit een groep van 21 landen wereldwijd, is Suriname een van de zeven landen in de regio dat genomineerd is door de Pan American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO) als te zijn een van de landen met de potentie om malaria helemaal terug te dringen. In dit kader vond vandaag de launch plaats van de ‘Malaria Elimination Strategy 2020’, waarbij Suriname ondersteund wordt door de PAHO/WHO, om tegen 2020 een malariavrij Suriname te hebben.

De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, gaf tijdens zijn toespraak aan, dat ongeveer vijftien jaar geleden, malaria het binnenland van Suriname teisterde. “Meer dan 12.000 mensen in het binnenland, vooral kinderen en zwangere vrouwen, werden slachtoffer van malaria, waarbij sommige gevallen zelfs fataal werden”, zei Pengel. Door de jaren heen is het aantal verminderd door de investering van de overheid, verbetering van de coördinatie en nieuwe middelen en strategieën. Dit alles heeft een positief effect gehad op de gezondheid en ontwikkeling in deze gebieden.

Sinds 2007 komt malaria niet of nauwelijks meer voor in de dorpen, maar wel in de goudmijngebieden.

De dorpsgemeenschappen behoren niet meer tot de risicogroepen. De goudmijners behoren hier wel toe. Zij reizen heen en weer tussen de malariavrije gebieden en de gebieden waar malaria nog heel veel voorkomt. Zodoende wordt malaria continu het land binnengebracht. Na de implementatie en uitvoering van dit plan, zal Suriname in 2020 tot een van de malariavrije landen gaan behoren.

Suriname is tot twee keer toe genomineerd voor de ‘Malaria Champion of the Americas’, waarbij de eerste en derde prijs behaald werd. Helene Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, gaf aan dat de nationale eliminatiestrategie gratis toegang verschaft tot dienstverlening. Verder zullen er ook gratis klamboes verschaft worden aan risicogroepen.

Hiwat geeft aan dat er wel rekening gehouden moet worden met enkele uitdagingen, namelijk de internationale beschikbaarheid van fondsen voor steun voor de bestrijding en eliminatie van malaria. Daarnaast is er ook de globale dreiging van het ontstaan en verspreiden van malaria parasieten die resistent zijn tegen medicatie. De launch vond plaats in de Banquet Hall van Hotel Torarica en werd bekrachtigd met het ondertekenen van het voorwoord van het ‘National Malaria Elimination Plan’ door de minister.

door Priscilla Kia