Schaarste aan data om af te rijden bij KPS

Leerlingen van rijscholen die hun rijexamen theorie al behaald hebben, wachten al geruime tijd op een datum om af te rijden. Sommigen wachten al vier maanden op een datum om af te rijden, anderen al zes maanden. De redactie van De West ging op onderzoek uit, maar kon het hoofd van de afdeling Verkeer niet bereiken voor een reactie. In gesprek met enkele rijscholen die anoniem wensen te blijven, wordt ons voorgehouden dat het probleem om een datum te krijgen om af te rijden, al een poos gaande is. Ook zegt men dat het krijgen van een datum voor het rijexamen theorie stroef verloopt. Geen van de rijscholen wil aangeven waaraan dat ligt. Het enige wat zij zeggen, is dat zij niet aan het beleid van het Korps Politie Suriname ( KPS) kunnen komen, omdat zij daarin geen inspraak hebben. De rijscholen geven aan dat de mensen die moeten afrijden, ongeduldig worden en vaak denken dat het de schuld van de rijschool is.

S.M. die al vier maanden op een datum wacht, geeft aan dat zij inmiddels gestopt is met het oefenen om te rijden. Zij legt uit dat zij al ready is om af te rijden en zegt dat het blijven oefenen haar te veel geld kost. S.M. die student is aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zegt dat zij overdag werkt en in de avond naar school gaat.

Voor haar is het hebben van een rijbewijs van belang in verband met haar werk overdag en haar studie aan de universiteit, ze moet nu elke dag gebruik maken van de bus en na de colleges valt zij familieleden lastig om opgehaald te worden.

Het is geen geheim dat mensen bij het betalen van een bepaald bedrag zonder enige moeite in aanmerking kunnen komen voor een rijbewijs. Dit gebeurt vooral bij mensen met een andere nationaliteit. De rijscholen zeggen dat zij hiervan niet op de hoogte zijn. Zij leggen uit dat er een bestaande regel is dat buitenlanders met een geldig buitenlands rijbewijs een test afleggen om in ons verkeer te kunnen rijden.

door Johannes Damodar Patak