Newmont viert eerste operationele jaar

Newmont Suriname vierde op zondag 1 oktober jongstleden zijn eerste volledige jaar van veilige, efficiënte en verantwoorde productie van de Merian-goudmijn in het centrale deel van Oost-Suriname. Newmont Suriname rapporteerde US-dollar 34 miljoen in royalty’s te hebben opgebracht ten bate van de overheid, US-dollar 12 miljoen aan directe lonen en salarissen te hebben uitbetaald en voor US-dollar 2,2 miljoen goederen en diensten bij lokale verkopers en leveranciers te hebben betrokken in deze periode. Newmont Suriname heeft een personeelsbezetting van ongeveer 1300 personen, van wie 90 procent Surinamer is, waaronder 228 Paramaccaners. Als onderdeel van de joint venture met Newmont, beheert Staatsolie het 25 procent belang van de overheid in Merian. “Dankzij de deskundigheid en het harde werk van onze medewerkers en zakenpartners, creëren wij waarde en verbeteren wij het leven voor velen. “Newmont Suriname blijft zoeken naar mogelijkheden voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling in onze gastgemeenschappen en het creëren van toegevoegde waarde door veilige en verantwoorde mijnbouw”, aldus Adriaan van Kersen.

Over Merian

De Merian-goudmijn bevindt zich ongeveer 60 km ten zuiden van Moengo, Suriname, en is voor het grootste deel gelegen in Paramaccaans gebied, ongeveer 15 km ten westen van de Marowijnerivier.

Newmont Suriname, LLC (vroeger bekend als Suriname Gold Company LLC (Surgold), is een volledige dochteronderneming van Newmont Mining Corporation (Newmont) die namens Suriname Gold Project CV, een Surinaamse commanditaire vennootschap (de CV), de mijn exploreert. Newmont Suriname is beherend vennoot en bezit een belang van 75 procent in de commanditaire vennootschap. Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. bezit het resterend belang van 25 procent. In augustus 2014 werd begonnen met de aanleg van Merian en de commerciële productie kwam op gang op 1 oktober 2016. De focus van Merian ligt op het leveren van een veilige, efficiënte en verantwoorde goudproductie, terwijl duurzame waarde en mogelijkheden worden gegenereerd voor medewerkers, lokale gemeenschappen, zowel de plaatselijke als de nationale overheid, en de eigenaren van de CV.