Nog veel dierenleed in Suriname

De Stichting Henk Abrahams zet zich in voor (zwerf)dieren in Suriname. Cynthia Ashruf, voorzitter van de stichting, zegt dat ondanks alle voorlichting, er nog steeds veel dieren gedumpt worden. “Er is nog sprake van veel dierenleed”, zegt Ashruf. Ze hoopt dat vandaag, op Werelddierendag, mensen stil blijven staan bij al het onnodige leed dat dieren wordt aangedaan. Volgens Ashruf zijn er nog steeds veel mensen die er niet aan denken dat hun huisdier ook gevoel heeft. Zo zijn er nog  veel honden die de hele dag aan de ketting liggen. Ze worden als waakhond genomen, maar worden soms slecht gevoed, want men gaat ervan uit dat als honden weinig eten krijgen, zij alerter zullen zijn en dus beter zullen waken.

“Honden hebben niet alleen een blaffunctie.” Ashruf zegt dat dit zowel in als buiten Paramaribo veel gebeurt. Ook worden er nog veel dieren gedumpt. “Het zijn meestal mensen die vervoer hebben die de honden en katten dumpen, zij zouden dus wel kunnen zorgen voor de dieren, alleen nemen ze niet de verantwoordelijkheid ervoor.”

Van de Wet Dierenwelzijn Suriname die reeds is aangenomen, merkt Ashruf niets. De voorzitter zegt dat het optreden vanuit de politie niets voorstelt. “Ik weet niet als de politie niet getraind is om op te treden als de dierenwet niet wordt nageleefd, maar ze reageren niet of nauwelijks op meldingen.” De voorzitter hoopt dat er hierin snel verandering komt en dat de politie de juiste training krijgt. De boodschap die Ashruf heeft voor de samenleving is om de mentaliteit te veranderen. Vooral bij honden komt het vaak voor dat de puppy’s gedumpt worden. “Stop met dumpen, de dieren hebben ook gevoelens.” Ze zegt verder dat er altijd wel een oplossing is. Facebook is een van de machtigste middelen om een goed tehuis te vinden voor de dieren. Een ander belangrijk aspect is om de huisdieren te laten steriliseren. De internationale norm zegt dat 70 procent van de totale honden- en kattenpopulatie gesteriliseerd moet worden, zodat er dan een balans is en er minder zwerfdieren zullen zijn. Hierdoor kan veel dierenleed ook voorkomen worden. Ashruf hoopt verder dat een ieder liefde kan tonen voor dieren, met name huisdieren, omdat die zichzelf niet kunnen voeden.

-door Kimberley Fräser-