Rechterlijke macht streeft naar zelfstandigheid

Volgens de waarnemend president van het Hof, Iwan Rasoelbaks, zal het Hof van Justitie (HvJ) de richting van zelfstandigheid kiezen. Dit kwam gisteren tijdens de buitengewone openbare bijeenkomst van het zittingsjaar 2017-2018, naar voren. Intern is er veel tijd besteed aan het verbeteren en efficiënt maken van de rechtspraak. In het komende zittingsjaar zal er daarop ingespeeld worden.

Rasoelbaks gaf aan dat het HvJ ergens moet beginnen om de vraag van justitiabelen adequaat en optimaal te kunnen beantwoorden. Rasoelbaks heeft de verzelfstandiging van de rechterlijke macht aangekondigd en achtte het raadzaam dat er gekeken wordt naar de begroting van het HvJ. Voor de uitvoering van de beleidsprogramma’s 2017-2018, is SRD 7.066.000 nodig, terwijl de operationele uitgaven begroot zijn op SRD 19.997.000. Het hof hoopt op ongewijzigde goedkeuring en op tijdige beschikbaarstelling, zodat de eerste stappen van het voorgenomen beleid gezet kunnen worden in 2018.

Het beleidsprogramma ‘Speerpunten van de Rechtspraak’ dat sinds 2015-2016 geformuleerd was, is aangescherpt en moet in dit zittingsjaar uitgevoerd worden. Deze speerpunten maken deel uit van het ontwikkelingsplan 2017-2021 en zijn fasegewijs uiteengezet in de nieuwe begrotingsbijdrage van het hof. Rasoelbaks stelde dat de vooruitzichten positief lijken voor dit zittingsjaar, omdat de samenwerking tussen het hof en het ministerie van Justitie en Politie vlot verloopt.

“Stilstaan of de status quo behouden, is geen optie voor het hof en ik meen ook niet voor u en de samenleving”, zei Rasoelbaks. Door de goede samenwerking kijkt het hof uit naar het uitzetten van het verzelfstandigingstraject van de rechterlijke macht, waarvoor een interim consultant zal worden aangetrokken. Deze consultant zal zorgen voor de bedrijfsvoering en het samenstellen van protocollen voor afspraken tussen de betrokken ministeries en het hof enerzijds en de interne afdelingen binnen de rechterlijke macht anderzijds. De consultant moet eerst een plan van verzelfstandiging ontwikkelen de kosten maken die daarmee gepaard gaan. Daarna zal een plan volgen om de griffiers en het personeel van de rechterlijke organisatie over te nemen van de centrale justitie. Als de regering dit plan goedkeurt, is dat een eerste stap om het hof bedrijfsmatig en comptabel als zelfstandige entiteit te vestigen.

Met het opzetten van diverse afdelingen, zoals een financiële afdeling, een geautomatiseerde human resource afdeling, onderhoud en huisvesting en public relations, zal de verzelfstandiging van start gaan. Volgens Rasoelbaks zal een afdeling moeten waken over de kwaliteit van de rechtsprekende werkprocessen en het product van de rechterlijke macht. Rasoelbaks benadrukte dat als een ieder zich inspant voor de rechtsstaat, het een succesvol, vredevol en rechtschapen jaar zal worden voor justitiabelen en de samenleving.

door Priscilla Kia

 

More
articles