Kwestie zwaar materieel op bruggen krijgt extra aandacht

Directeur Geo Norden van de Wegenautoriteit Suriname (WAS), zei dat de veiligheid van de bruggen, die in de afgelopen periode veelbesproken is in de media, extra aandacht krijgt. Er is een commissie Zwaar Transport in het leven geroepen door het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), waar ook een lid van de WAS bij betrokken is. De directeur deelde dit vandaag mee tijdens een persconferentie, waar een uiteenzetting werd gegeven over de lopende projecten en over de projecten die de WAS het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. De kwestie van zwaar materieel zal de komende periode serieus worden aangepakt. Het ministerie is momenteel ook bezig met het geven van meerdere bevoegdheden aan werknemers van de Afdeling Verkeer en van de WAS om zwaar materieel boven 12 ton te controleren. Voor wat betreft de overige projecten, wordt het werk bij bepaalde aannemers consequenter aangepakt. De WAS begon met het schilderen van rotondes en heeft momenteel 120 projecten gerealiseerd, waaronder: het herstellen van verzakkingen op de Oost-Westverbinding, herstellen van verzakte duikers te Molenpad, te Atjoni kilometer 13, vernieuwing van een looppad te Henarbrug, schilderen en onderhouden van de Coesewijnebrug en het ophalen van de primaire sloten van de primaire wegen.

De lopende projecten zijn onder andere de brug over de Pararivier en de bermafgraving te South Drain (Nickerie). De zebrapaden dichtbij diverse de scholen, zijn opnieuw geverfd voordat het nieuwe schooljaar van start ging. Nu krijgen de overige zebrapaden op de primaire wegen een verfbeurt. Thans worden er langs de weg naar Atjoni graspollen geplaatst en ook worden er werkzaamheden te Stuwdam uitgevoerd. WAS is een zelfstandige organisatie die valt onder OWT&C. Norden zegt dat de WAS haar inkomsten onder andere haalt uit de zes cent die een burger extra betaald voor benzine, dit geld gaat in de kas van de WAS. Norden zegt desgevraagd dat de Wet Wegenbelasting die de regering wil invoeren, nog in voorbereiding is. ‘De wet ligt nog bij de assemblee. Het zou wel goed uitkomen als een deel van deze belasting in de kas komt van de WAS, maar de zaken zijn nog niet rond.”

De persconferentie werd gehouden bij de WAS aan de Adhinstraat. WAS is internationaal gecertificeerd en heeft in september de ‘International Gold Star for Quality’ award ontvangen van een organisatie in Geneva, Spanje. Verder streeft de autoriteit ernaar om de ‘Diamond award’ te verdienen. Om dit doel te realiseren, zal WAS ervoor zorgen dat de regels nageleefd worden en dat er extra werk uitgevoerd zal worden, zoals van alle primaire wegen de bermen regelmatig maaien en eenmalige projecten helemaal uitvoeren. De calamiteiten die zich hadden voorgedaan bij de Oost-Westverbinding te Albina, worden ook serieus aangepakt. De directeur gelooft dat als deze zaken rond zijn, dit voldoende zal zijn om de ‘Diamond award’ te krijgen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles