Crisisplan ontbreekt in nieuwe jaarrede

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), had verwacht dat waarnemend president Ashwin Adhin, ook een crisisplan zou presenteren tijdens de jaarrede afgelopen vrijdag. “Er is nooit aangehaald welke oplossing de regering op korte termijn zal uitvoeren om ons land uit de crisissituatie te halen.” Hij zegt dat de crisis al sedert 2015 speelt, maar een degelijke oplossing is tot nog toe uitgebleven. Er zou volgens Hasnoe een apart crisisplan gepresenteerd moeten worden. Onduidelijk is ook hoe de regering meer wenst te verdienen uit de export. In de begrotingen voor 2018, worden dezelfde wenselijkheden als aangegeven die het vorige jaar werden gepresenteerd tijdens de begrotingen voor 2017. “De regering verkoopt de huid van de beer zonder dat hij gevangen is”, zegt Hasnoe naar aanleiding van de uitspraak van de waarnemend president, dat het heel goed zal gaan met de olie-industrie, terwijl er nog geen olie gevonden is.

Hasnoe somt een aantal zaken op die de regering, los van de crisissituatie, zou moeten aanpakken, zoals: er wordt niet concreet aangeven hoe de productie gestimuleerd zal worden, geen groei in de toerismesector, een snel werkende wetgeving, controle op overheidsbestedingen en hoe de overheid meer kan besparen. Hansoe verwacht dat er plannen worden gemaakt die zullen leiden tot verhoogde inkomsten voor het land. In de nieuwe begroting is ook aan gegeven dat de regering zal blijven lenen om bepaalde plannen uit te voeren, maar of de leningen toegekend zullen worden, is niet zeker.

President Desiré Bouterse heeft gisteren uitspraken gedaan via het Nationaal Informatie Instituut (NII) en aangegeven dat de economie er goed uitziet en alleen maar beter zal worden. Volgens Hasnoe heeft de president gelijk om positief te praten over zaken, maar deze uitspraken moeten ook gebeuren in de realiteit en daar is volgens hem nog niets van te merken. “We zitten nog steeds in een crisis”, aldus Hasnoe.

-door Kimberley Fräser-