Kunstenaar Enfield exposeert op Jamaica

In het kader van kunst en cultuuruitwisselingen, is beeldend kunstenaar Robbert Enfield, op uitnodiging van het Edna Manley College of Visual and Performing Arts, naar Jamaica

vertrokken voor het houden van een solo expositie en workshops. Dit project wordt mede ondersteund door het directoraat Cultuur. Enfield zijn solo expo is een beloning na maanden van hard werken. Met de succesvolle opening van de in totaal twintigste internationale expositie en nu deze solo

expo op Jamaica, mag Enfield zich zeker wel een gevestigd kunstenaar noemen.

Enfield studeerde beeldende kunst aan het Nola Hatterman Instituut in Suriname (1986-1990). In 1997 ging hij naar Ja-maica om aan het Edna Manley College of the Visual & Performing Arts, School of Visual Arts, Kingston zijn opleiding te vervolgen en studeerde hier in 1999 (BA) af. Hij was vanaf 2000-2011 kunstdocent op de Britse Maagdeneilanden (BVI).

In 2011 keerde hij terug naar Suriname, alwaar hij behalve beeldend kunstenaar ook kunstdocent is aan diverse opleidingen. In februari dit jaar kwam hij in contact met de acting director van het Edna Manley College of the Visual & Performing Arts, School of Visual Arts, Kingston. Na een mail correspondentie volgde hun uitnodiging om als alumni, zijn werk ten toon te stellen en te promoten tijdens een solo

expositie, speciaal voor hem ingericht in de CAG (e) Gallery in Kingston, Jamaica.

De expositie is geopend door Omari Ra (Robert Cookhorne / African), een van de vroegere docenten van Enfield. Hij vindt de werken heel conceptueel en geeft aan dat de kleuren een harmonie vormen. Tevens vindt hij dat zijn vroegere student het kleurengebruik meester is en als een rolmodel gezien mag worden, want het komt niet vaak voor dat kunstenaars die komen exposeren, gelijktijdig hun kennis overdragen aan de studenten.

De reactie van het publiek is dat het kleurengebruik opvallend en expressief is, in vergelijking met dat van Jamaica, waar er minder of heel weinig kleuren gebruikt worden.

In de schilderijen onstaat ook door middel van deze laag op laag gebruikte kleuren, een driedimensionaal effect.

Wanneer men kijkt naar de werken, is het duidelijk dat elk schilderij een filisofie en concept heeft.

Volgens de art lovers en studenten, kunnen de werken vergeleken worden met de stijl van Jean-Michel Basquiat. Ook kunstcurator Gilou Bauer, is zeer te spreken over de werken van Enfield.

Zij zegt: “Er bestaat geen twijfel over dat de geëxposeerde schilderijen van de gevestigde kunstenaar, die een uitspatting van kleuren zijn, de uitstraling en de kleuren van het Caribisch gebied uiten. De kleurencombinaties op zijn doek zijn een uitbeelding van de energie en het ritme dat in de Caribische muziek wordt gevonden.

De realistische stijl die een subtiel verhaal domineerde, heeft plaatsgemaakt voor meer abstracte composities die worden weergegeven in gedurfde, meer rechtstreekse patronen. Enfield aarzelt niet om zijn gevoelens te accentueren met dikke toepassingen van verf over het doek.

De persoonlijke bezorgdheid die hij in zijn schilderijen formuleert, zijn zaken van universeel belang. Wanneer hij voor zichzelf spreekt, spreekt hij ook uit wat we allemaal voelen.

Het blijkt dat uit de romantische dromer van eerdere schilderijen, Enfield gegroeid is en meer assertief is geworden. De reeks schilderijen die in deze tentoonstelling worden getoond, zijn een getuigenis hiervan.”

Met zijn expo ‘Sunny Life’ heeft Robbert Enfield wederom, internationaal gezien, zijn stempel gedrukt als een gerenommeerde Surinaamse kunstenaar. Hij is de gehele expo periode en wel tot 2 oktober, in Jamaica aanwezig.

More
articles