Eerste hypermodern business center geopend

‘We lopen achter in Suriname’

Het Nieuwe Haven Business Center NV (NHBC) aan de Van ’t Hogerhuysstraat, is gisteren officieel gelaunched door Integra Marine & Freight Services N.V. Het gebouw bestaat uit acht verdiepingen, heeft een dak van 35.6 meter hoog en een vloer van 32 m2. De totale vloeroppervlakte van het gebouw exclusief balkons is 3,781 m2. Alle wanden zijn    geïsoleerd, ramen zijn van dubbel glas en het gebouw beschikt over temperatuurisolatie. Remy Vyzelman, directeur van Integra Marine & Freight Services N.V., riep in zijn toespraak alle ondernemers op om als collectief ons land te ontwikkelen. Hij gaf aan dat nepotisme en politieke begunstiging binnen ondernemerschap, remmend werken op de ontwikkeling van een land. Vyzelman voerde aan dat wij in Suriname achterlopen op heel wat gebieden en zei dat wij nog een lange weg hebben om efficiënt en volgens de internationale normen te werken. Hij noemde enkele voorbeelden over inklaarders die in een ander land in een airco gekoelde ruimte hun zaken op de haven afhandelen, maar zei dat dit in Suriname nog een gedoe is. Ook zei hij dat de internetverbinding in andere Caraibische landen veel sneller is. Wat Vyzelman erg vindt, is dat het baggerproject van de Surinamerivier niet door is gegaan, omdat iemand het getorpedeerd heeft door wat te fluisteren in de oren van de regering, omdat de desbetreffende persoon het zelf zou doen met een aannemer die hij zelf zou aan trekken. Vyzelman vraagt zich af waarmee wij bezig zijn in dit land. Het uitbaggeren van de Surinamerivier zou ten goede van een ieder komen. “Gaan we door met dit soort nepotisme, dan gaan we dit land niet tot verdere ontwikkeling kunnen brengen”, aldus de directeur van Integra Marine & Freight Services N.V. Hij benadrukte dat hij dit alles kan zeggen, omdat hij zelf geen begunstigende is van de politiek en dat hij vandaag de dag een succesvol ondernemer is, niet dankzij de politiek, maar ondanks de politiek.  “Ondernemerschap is de beproeving van het karakter. Ondernemerschap rijdt door radeloosheid en tegenwerking tot welslagen en leert de ondernemer tegenslagen en teleurstelling te overwinnen”, aldus de slogan van Vyzelman.

Ferdinand Welzijn, minister van Handel, Industrie & Toerisme, feliciteerde Vyzelman met de mijlpaal die hij heeft bereikt. Hij dook de geschiedenis in en gaf aan dat hij Vyzelman voor het eerst ontmoette toen hij nog directielid was bij Suralco en belast was met inschrijvingen. Hij gaf aan dat Vyzelman geïnteresseerd was in het terrein waar de NHBC nu staat. Volgens Welzijn was de Suralco op zoek naar iemand die een duidelijk plan had voor het terrein. Welzijn deed een beroep op hem om zijn kennis en ervaring te delen met andere ondernemers, omdat wij volgens hem meerdere Vyzelmans nodig hebben voor ons land.

Kenneth Lim A Po, directeur van Bouwbedrijf Kiesel N.V. belast met de bouw van NHBC, gaf aan dat het voor hem een grote uitdaging was om het gebouw samen met Vyzelman binnen een jaar en negen maanden op te zetten. “Samen met u, omdat Vyzelman  vanaf de fundering tot aan de top weet hij waar elke schroef en elke bout vastzit”, aldus Lim A Po. Hij beschrijft de directeur als ‘een kritische man’.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles