‘Staat debet aan verlies DSB’

De Surinaamsche Bank NV (DSB) heeft in 2016 een megaverlies van SRD 188 miljoen geleden. De voornaamste oorzaak is dat de bank met SRD 270 miljoen moest inkomen voor leningen die slecht worden afbetaald. Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA), gevraagd naar een reactie, geeft aan dat de staat ook debet is geweest aan het verlies van een van de grootste banken van Suriname. Hij zegt dat de staat een aantal leningen heeft afgesloten bij de DSB om haar huishouden te kunnen draaien. Dat burgers niet meer in staat zijn om hun lening af te lossen, komt volgens Gajadien doordat de Surinaamse economie enorm zwak is. Hij verklaart dat de bank bij het verstrekken van leningen, ook een goed vooronderzoek moet doen als men wel of niet in staat is om de lening af te lossen. Gajadien is van mening dat de bank ook voorzichtig moet zijn met het verstrekken van kredietrisico’s.

Hij herinnert zich nog een bespreking met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën, waarbij hij te kennen heeft gegeven dat de waakhond in deze de CBvS, heel veel steken heeft laten vallen. Gajadien geeft aan dat rapportages ook niet goed nagekeken zijn.

Hij is van mening dat de DSB bij zo een groot verlies lering zou moeten nemen uit gemaakte fouten. Indien in de toekomst zicht dan een soortgelijke situatie voordoet, kan daar op tijd op ingespeeld worden. Gajadien stelt elk lid van de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) alsook de CBvS, verantwoordelijk voor het verlies dat de DSB heeft geleden. De bank heeft evenals alle overige banken in ons land, ook te maken met de forse devaluatie van onze munteenheid, waardoor de valutareserves veel duurder zijn in SRD’s. Hierdoor is de solvabiliteit van de bank sterk gedaald. Op de vraag als de overheid zal moeten inkomen met een financiële injectie om orde op zaken te stellen bij de DSB, zegt Gajadien dat hij in dit stadium hierover nog geen uitspraak kan doen. Hij geeft wel aan dat de CBvS in het verleden bij directiewisseling bij de DSB garant stond  om in te komen bij een eventuele rush.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles