Radjen Kisoensingh: ‘We hebben nog een jaartje verloren’

Morgen is het precies een jaar geleden dat Radjen Kisoensingh vlak voor De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de jaarrede van president Desiré Bouterse werd opgepakt door de politie wegens ordeverstoring. “Bouta go home. Weg met Bouta”, riep Kisoensingh toen de president de erewacht van het Korps Politie Suriname (KPS) inspecteerde. Kisoensingh zegt desgevraagd dat wij nog een jaartje hebben verloren in de verdere ontwikkeling van ons land. Hij voert aan dat wij opgezadeld zitten met een regering die visieloos is en geen ontwikkeling en eenheid heeft kunnen realiseren voor onze natie. “Bouterse moet zo snel als mogelijk vertrekken met zijn regering”, aldus Kisoensingh. Hij merkt op dat er ook enigszins is gefaald, omdat zij niet voldoende mensen hebben kunnen motiveren om de vakbondsleiders in groten getale te ondersteunen. Over de jaarrede en indiening van de begrotingen voor het jaar 2018, zegt Kisoensingh dat het volk wederom het gelag zal moeten betalen voor het wanbeleid en de corruptie van deze regering, doelend op de kostenverhogende maatregelen die het volk te wachten staan in 2018, namelijk de wegenbelasting en de btw.

Dat mensen niet op straat komen om te protesteren tegen deze regering, komt volgens hem primair uit vrees voor rancune. Volgens hem zijn er openlijk mensen van de inlichtingendienst aanwezig tijdens de protesten om te filmen wie allemaal deelnemen. Kisoensingh zegt dat er ook een andere factor gespeeld kan hebben, namelijk dat de leiders minder overtuigend zijn overgekomen bij de bevolking, dat vraagt om een stukje zelf evaluatie. Ook kan het volgens hem zijn dat mensen weinig hoop hebben dat Bouterse ondanks protesten zal opstappen, omdat hij bekend staat als te zijn een dictator in de politiek en dat hij er alles aan zal doen om aan de macht te blijven. Kisoensingh zegt ook dat de vele mensen die geaccommodeerd zijn door de regering, zoals sommige vakbondsleiders en geestelijke leiders, niet gauw zullen protesten en dus onvoldoende opkomen voor hun leden.

Op de vraag als Surinamers in 2020 zullen afrekenen met deze regering, zegt Kisoensingh dat er een taak is weggelegd voor iedere Surinamer om af te rekenen met deze regering. Hij vindt het jammer, dat ondanks waarschuwingen uit verschillende hoeken, de bevolking in 2015 wederom gestemd heeft voor de NDP. Kisoensingh is van mening dat de grootste fout gemaakt is in 2015 om deze regering nog vijf jaar te geven.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles