‘Overheid werkt aan betere beheersstructuur waterbronnen’

De regering werkt ernaar om in de komende maanden vier wetsontwerpen voor goedkeuring aan De Nationale Assemblee (DNA) te bieden. Dit zei waarnemend president Ashwin Adhin vandaag tijdens de jaarrede. Deze vier wetten zullen de eerste stappen zijn naar een betere beheersstructuur van de waterbronnen in Suriname.

Het beleid van de regering is gericht op het veilig stellen van goed, gezond en betaalbaar drinkwater in het belang van een gezonde ontwikkeling van de gemeenschap. De regering wil in de komende maanden de ontwerpwetten: ‘Toezicht Drinkwaterkwaliteit’, ‘Grondwaterwet’, ‘Grondwaterbeschermingsgebieden’ en ‘Waterautoriteit Suriname’, voor goedkeuring aan DNA aanbieden, zodat de waterbronnen van Suriname beter beheerd kunnen worden.

In het dienstjaar 2018 zal de regering nieuwe bronnen aanboren en het waterleidingnet zal uitgebreid worden om de drinkwatervoorziening in Paramaribo en Wanica te garanderen. Deze vervanging en uitbreiding zullen gecontinueerd worden in de districten Para, Commewijne, Saramacca, Nickerie en Marowijne. De drinkwatervoorziening in de kustvlakte, zal volgens Adhin de productiecapaciteit verhogen met 11.000 kubieke meter, zodat de toenemende behoefte tot 2014 gedekt kan worden. Voor het district Commewijne is gisteren een overeenkomst ondertekend met een Belgische drinkwatermaatschappij voor de bouw van een station voor de zuivering van oppervlaktewater. Samen met de bestaande zuiveringsinstallatie te Meerzorg, zal er zo grotendeels kunnen worden voorzien in de drinkwaterbehoefte van het district.

“Ten aanzien van de gebieden aan de rechteroever van de Commewijne zal er gekeken worden naar alternatieve oplossingen vanwege de geringe bevolkingsdichtheid en de hoge investeringskosten”, sprak Adhin.

Ook het binnenland is meegenomen bij de drinkwatervoorziening van de districten. Zo zijn installaties gebouwd op Powakka en Galibi en zal er verder gewerkt worden aan de verbinding van de drinkwatervoorziening in Brokopondo en wel in de gebieden Phedra en Tapoeripa.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles