‘Politieke wil grootste probleem Suriname’

De Staat Suriname moet het komende jaar SRD 1.259.643.000 neertellen voor het aflossen van buitenlandse en binnenlandse leningen, dit komt neer op een bedrag van ruim SRD 104 miljoen per maand. Volgens Armand Zunder, econoom, is dit bedrag wel betaalbaar, maar de politieke wil om leningen af te lossen, is een van de grote problemen waarmee Suriname zit.

Zunder geeft aan dat het terugbetalen van de schuld gebonden is aan inkomsten. Hij geeft aan dat de betaling alle kanten kan opgaan als die opgenomen is in de begroting. Zo kan de overheid bijvoorbeeld een voorschot vragen van ondernemingen die royalty’s of belasting betalen. In het kader van het Herstel- en Stabilisatieplan en het door de regering en IMF overeengekomen programma en de doelstelling van het ministerie van Financiën, is overeenstemming bereikt met verschillende internationale en regionale financieringsinstellingen voor financiële en technische ondersteuning. Volgens Zunder moeten wij uit de vicieuze cirkel van het aflossen van leningen met leningen geraken.

“De vraag die gesteld moet worden, is als het af te lossen bedrag niet zwaar drukt op de overheidsinkomsten”, zegt Zunder. Om een goed beeld hierover te krijgen, moet dit volgens hem over de afgelopen tien jaar bekeken worden. “Suriname zit nog steeds in een recessie, waarbij de economische groei onvoldoende is om de overheidsuitgaven te financieren en het bedrijfsleven niet gefaciliteerd wordt voor het scheppen van werkgelegenheid”, aldus Zunder.

Ter verdere verruiming van de beschikbare financieringsmiddelen zullen er mogelijkheden worden geschapen om de staatsinkomsten te verhogen en het aanboren van diverse financieringsbronnen, waarbij er gekeken zal worden naar nieuwe financieringsmogelijkheden via beschikbare internationale, regionale instituten en organen.

Volgens het ministerie van Financiën is het proces om de aanvullende bijdrage van de internationale ontwikkelingspartners in kaart te brengen en centraal te coördineren reeds ingezet. Zunder gevraagd naar mogelijkheden om het staatsinkomen te verhogen, zegt dat hij heil ziet in het aantrekken van Foreign Direct Investment (FDI). Hij geeft aan dat deze bedrijven nauwelijks voorkomen in Suriname, terwijl zij werkgelegenheid kunnen scheppen. Tot slot zegt Zunder dat de ontwikkelingsstrategie van de overheid fundamenteel moet worden.

door Priscilla Kia

 

More
articles