Euro 6,8 miljoen om bewoners Commewijne te voorzien van water

Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij N.V. (SWM), hebben vandaag een contract ondertekend met de Watergroep België voor de realisatie van een drinkwaterproductiecentrum te Commewijne in het gebouw van het ministerie van Financiën aan de Jamaludinstraat. Het project bedraagt in totaal 6,8 miljoen euro en de Staat zal inkomen met 1,5 miljoen euro. De rest van het bedrag zal door middel van een lening worden voldaan tegen een rente van 7,5 procent. De aflossing begint na oplevering van het project en bedraagt euro 61.000 per maand. Oosterling gaf aan dat met de realisatie van dit project, alle bewoners van Commewijne voorzien zullen worden van schoon drinkwater. Hij voerde aan dat de eerstesteenlegging in februari 2018 zal plaatsvinden en dat het project ongeveer achttien maanden zal duren. De directeur zei dat dit project de overheid enorm veel geld zal besparen, omdat de watertrucks niet meer nodig zijn. Het nieuwe drinkwaterproductiecentrum heeft een capaciteit om 500 kubieke meter water per uur te maken met de mogelijkheid tot verruiming.

Sammy Wuyts, directeur Algemene Zaken van de Watergroep België, zei dat de werkgroep honderd jaar geleden is opgezet in België met de bedoeling om achtergestelde gebieden te voorzien van water. Voor hem is het een eer om dit nu ook in Suriname te mogen doen. Wuyts gaf aan dat het niet alleen om het opzetten gaat van een drinkwaterproductiecentrum, maar dat de medewerkers van de SWM ook de nodige trainingen zullen krijgen over hoe om te gaan met het systeem, zodat ook zij de technologie van de Watergroep onder de knie kunnen krijgen.

Oosterling gaf aan dat de SWM al drie jaar nauw met de Belgen werkt en dat zij een soortgelijk centrum in Galibi hebben opgezet. Hij zei dat hij erop toe zal zien dat het project zorgvuldig en binnen de geplande tijd zal worden uitgevoerd.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles