‘Staatszenders voldoende toegerust’

De regering is van plan om in het dienstjaar 2018 de communicatie met de burgers via het Nationaal Informatie Instituut (NII), de Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) en de Surinaamse Televisie Stichting (STVS), op te voeren. Hiervoor zal in totaal SRD 1,7 miljoen worden geïnvesteerd via de begroting die aanstaande vrijdag wordt aangeboden aan De Nationale Assemblee door president Desiré Bouterse. Volgens Robby Berenstein, voorzitter van C-47, is er geen duidelijkheid over het belang van deze uitgave, omdat de staatszenders voldoende toegerust zijn. Het NII is per Presidentieel Besluit ingesteld om de communicatie tussen de overheid en de bevolking zo adequaat mogelijk te organiseren. Er zal moderne zendapparatuur aangeschaft en geïnstalleerd moeten worden voor het ontwikkelen van nieuwe radio- en televisieprogramma’s ten behoeve van het NII. Berenstein gaf aan dat het NII goed toegerust is, omdat de oprichting van dit instituut gepaard is gegaan met de ontmanteling van de verschillende voorlichtingsdiensten en die beschikten al over apparatuur. Hij vraagt zich daarom af hoe goed geëquipeerd deze zenders willen zijn. Daarnaast zullen er diverse trainingen voor het personeel over functionerings- en beoordelingsgesprekken worden verzorgd. Berenstein zegt dat de verschillende voorlichtingsdiensten ontmanteld zijn geworden, maar dat de overheidsvoorlichting er niet beter op is geworden.

De verschillende overheidszenders verschaffen volgens hem geen voorlichting, maar zijn slechts propagandamachines, waarbij zij die het oneens zijn met het gevoerde beleid, beledigd of afgekraakt worden.

Volgens Berenstein worden slechts regeringsgezinde personen uitgenodigd in de programma’s van de staatszenders. “Mocht het zijn dat iemand anders uitgenodigd wordt, zal die later toch door een andere regeringsgezinde afgekraakt worden”, stelt de vakbondsman. Volgens Berenstein maakt de overheid misbruik van massapropaganda en massamedia om het volk te brainwashen. Hij zegt daarom dat hij absoluut ertegen is dat overheidsgelden voor zit soort zaken gebruikt worden en zegt dat het geld liever in een andere sector gestopt kan worden.

door Priscilla Kia

 

More
articles