Bussector niet langer winstgevend

De bussector is al een hele poos verstoken van goede organisatie en orde. Dat resulteert naar zeggen van de trekker van het actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbussen (PLO), Suraj Sahadew-Lall, erin dat een busrit onaantrekkelijk wordt voor veel mensen, ook laten de verdiensten te wensen over. Hij legt uit dat een busrit onaantrekkelijk wordt, omdat de beleidsmakers onder andere geen rekening houden met de brandstofprijzen die constant een stijgende trend vertonen. Het gevolg is volgens Sahadew-Lall, dat men op een andere manier tracht zijn bestemming te bereiken. Hij is van mening dat door de constante stijging van benzineprijzen, een verhoging van de subsidie of aanpassing van het huidig bustarief noodzakelijk is. Voorts wijst hij erop dat er al een tijdje gesprekken hierover gevoerd moesten worden met de minister, echter zijn deze nog niet van start gegaan.

Sahadew-Lall is ook van mening dat er geen ordening is in de sector: “Er is een commissie ingesteld om de transportsector te ordenen, maar we merken er niets van.” Hij vindt het erg dat er geen duurzame besluiten genomen worden ten behoeve van de transportsector. Volgens hem is het van groot belang dat er op korte termijn een duurzaam beleid gemaakt wordt voor het openbaar vervoer.

Duurzaam beleid is nodig, want de bushouders, die gerekend worden tot commerciële ondernemers, willen naar zijn zeggen duurzame investeringen doen. Hij ziet graag dat de zaken van de particuliere bushouders goed geregeld worden. Maar vooralsnog zegt hij dat er geen goede orde en organisatie is binnen de bussector. De huidige situatie waarin de bushouders zich bevinden, zorgt volgens Sahadew-Lall alleen maar voor frustratie. Hij ziet deze situatie niet veranderen, tenzij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de PLO bereid zijn de zaken van de bushouders te helpen oplossen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles