‘Geldverkeer in de war geraakt’

Het is niet vreemd dat er zich problemen voordoen in het geldverkeer. Door de inflatie en het verlies van vertrouwen in de Surinaamse Dollar (SRD), is het geldverkeer volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), in de war geraakt. Er is geen vertrouwen meer in de SRD, dus wisselen mensen volgens Binda, hun gelden in valuta om, want de euro en US-dollar geven meer zekerheid. Hierdoor hebben de banken het zwaar te verduren. “Door de financieel-economische situatie, heeft de Centrale bank van Suriname (CBvS) ook een slechte performance. Er is veel ongeloof in het financieel verkeer, niet alleen bij de burgers is dat te merken, maar ook bij de banken”, haalt de Akmos-voorzitter aan. Hij zegt dat de CBvS nu met harde maatregelen komt, terwijl er niet aan het nationaal inkomen van Suriname gewerkt wordt. Hij zegt dat het nationaal inkomen te wensen overlaat, omdat er weinig geëxporteerd wordt. Dit heeft volgens hem de inflatie en werkloosheid tot gevolg gehad.

Dit fenomeen heeft naar zeggen van Binda erin geresulteerd dat er geen vertrouwen meer in de banken is. Behalve dat, is er volgens hem ook geen vertrouwen tussen de banken en andere financiële instellingen, zoals cambio’s en transwisselkantoren. Binda zegt dat banken de cambio’s nu zien als concurrenten, omdat zij in bepaalde gevallen een betere koers hanteren. Hierdoor wisselen veel mensen hun geld bij cambio’s in plaats van bij de banken.

Dit ziet hij als een van de redenen waarom banken geen wisselgeld van cambio’s willen accepteren. Daarnaast zegt hij dat banken geen gelden van transwisselkantoren willen accepteren, omdat ze van mening zijn dat burgers ook geld via hun instelling kunnen overmaken. “Doordat cliënten deze diensten elders doen, lijden de banken verlies”, zegt Binda.

Verder gelooft hij erin dat er een slechte communicatie bestaat tussen banken en hun cliënten. “Het is al duidelijk dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de banken. Er is nauwelijks tot geen voordeel om zaken te doen via de bank, de bankkosten nemen steeds toe en de rente stelt niets voor”, benadrukt Binda. Dit is volgens hem ook de reden waarom er veel leenkantoren ontstaan, waar mensen veel makkelijker geld kunnen lenen. Doordat de banken het steeds moeilijker maken voor hun klanten om vreemde valuta te storten op hun rekeningen, gaan mensen ertoe over om hun geld thuis te houden, met alle gevolgen van dien. Binda haalt aan dat er nu ook niet gespaard wordt, waardoor de banken verder in de problemen komen.

Om de geldcirculatie te bevorderen, zou de regering volgens Binda het geloof in de SRD terug moeten brengen. Volgens hem is er nu te veel speculatie op de markt. Om de geldcirculatie te bevorderen, moet de regering werken aan het vergroten van het nationaal inkomen. Daarvoor zal de regering accommodatie moeten creëren om de gewenste exportresultaten te halen, er moet volgens Binda ook gewerkt worden aan exportfaciliteiten die financieel aantrekkelijk zijn voor exporteurs.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles