EBS werkt aan duurzame elektriciteitsvoorziening

Vandaag is de workshop voor de implementatie van de lening voor het ‘Power project-Suriname Electricity System Upgrade and Expansion’ gestart. Het project kost 97 miljoen US-dollar, waarvan 65 miljoen US-dollar is geleend bij de Carribean Development Bank (CDB). “Primair gaat het om de klanten. Als wij de middelen niet hebben om onze infrastructuur op niveau te brengen, dan kunnen we de mensen ook niet van kwalitatieve en betrouwbare elektriciteit voorzien”, zegt Rabindre Parmessar, directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS).

Parmessar zegt dat als de middelen ontbreken om onze infrastructuur op niveau te brengen, er dan ook geen kwalitatieve en betrouwbare elektriciteitsvoorziening geboden kan worden. “De infrastructuur van Suriname is verouderd. Wij zijn met zijn allen niet erin geslaagd de afgelopen decennia de ontwikkelingen bij te benen en de nodige investeringen te plegen. De mensen merken het in diverse streken. Er is vaker sprake van stroomonderbrekingen, omdat de lijnen enorm overbelast zijn”, stelt Parmessar.

Hij geeft aan dat de lening van de CDB nu geïmplementeerd moet worden. “De projecten moeten komen, maar er zijn heel wat procedures aan verbonden, zoals de inkopen, overeenkomsten, communicatie met de bank en het aantrekken van engineers”, vertelt Parmessar. Hiervoor zijn er elf topmensen van de CDB aanwezig in Suriname die elf verschillende aspecten zullen doornemen en met het managementteam van de EBS zullen bespreken.

Hierna hoopt de EBS het laatste gedeelte afgerond te hebben waarna in het eerste kwartaal van 2018 gestart kan worden met de werkzaamheden.

De EBS wil de implementatie van de lening binnen drie jaar tijd afronden, waarbij de mensen een enorm groot verschil zullen merken. Twee grote onderdelen in het project zijn het plaatsen van twee solar plants van elk 1 megawatt in Nickerie en een in Coronie van 300 kilowatt. In dit project zal een aantal onderstations gebouwd worden en een aantal lijnen zal getrokken worden in Nickerie, Paramaribo en Wanica. Het binnenland is niet meegenomen in dit project.

Ten aanzien van de transparantie, zegt Parmessar dat de CDB strikte voorwaarden heeft waaronder transparantie bij projectbeschrijving en technische beschrijvingen, het adverteren en selecteren van de bedrijven. Verder zijn er commissies ingesteld die op de diverse procedures letten.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles