WEDEROM VACCIN ELLENDE

Het chronisch gebrek aan vaccins is nog steeds niet opgelost. Bepaalde vaccins zijn recentelijk opgeraakt en nog steeds is men er niet in geslaagd de voorraad zodanig aan te vullen, dat het tekort is weggewerkt. Aan het begin van de vorige maand kwam naar buiten dat er een ernstig tekort was aan vaccins. Overigens was het toen ook zo, dat een deel van de beschikbare voorraad was vervallen en dus niet meer kon worden gebruikt. Het Pentavalent-vaccin is al twee weken geleden opgeraakt en nog steeds niet aangevoerd. Het DKTP-vaccin voor baby’s vanaf 18 maanden, daar heerst al drie maanden gebrek aan. Tot op heden is dit vaccin niet te verkrijgen. Patrick Pengel, minister van Volksgezondheid, deelde onlangs mede dat het laatstgenoemde vaccin binnen een maand zal worden binnengebracht. Toen bekend werd in de maand augustus dat er een groot gebrek was aan het Pentavalent-vaccin, werd haastje-repje een voorraad geleend in Guyana en de rest zou via de PAHO binnen worden gebracht. Of die voorraad ooit is gearriveerd, is onduidelijk, in ieder geval blijkt dat na een maand er wederom gebrek is aan zeer noodzakelijke vaccins voor zuigelingen. De minister kan wel met allerlei beloften komen over leveringen van de vaccins in de komende week. We zijn zo langzamerhand gewend aan beloften gedaan door deze regering die in de praktijk niet of niet op tijd worden gerealiseerd. In veel gevallen kunnen zaken die beloofd worden, niet tijdig worden gerealiseerd, omdat de overheid niet of veel te laat betaalt. Als we dan ook nog een verhaal moeten aanhoren over wereldwijde schaarste voor het poliovaccin, dan ontstaat er gelijk argwaan. We zijn namelijk zo langzamerhand bekend met verhalen over zaken die hier misgaan en de oorzaak wordt dan geschoven naar externe krachten of ontwikkelingen. Zo zou de crisis waarin we nu zitten, het gevolg zijn van externe factoren en niet hebben gelegen aan financieel wanbeleid, verspilling en het niet hebben willen beginnen aan een garantiefonds dat had moeten dienen als een soort financiële parachute en een zachte landing wanneer er zeer zware financiële tijden zouden aanbreken. Volksmisleiding ten top, daar zijn de huidige machthebbers wereldkampioen in. Wij blijven in de kwestie van de vaccin perikelen ervan overtuigd, dat als je harde dollars of euro’s op tafel kan leggen, de leveranties van de benodigde geneesmiddelen de volgende dag al op gang komen en je heus geen weken of maanden moet wachten op de volgende partij. Men moet een keertje ophouden met leugens aan dit volk te vertellen.