Overschot aan supermarkten ondanks aantal sluitingen

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), vindt dat er toch nog een overschot is aan supermarkten, ondanks het aantal sluitingen op maandbasis. Voor dit jaar hebben meer dan honderd winkels hun deuren gesloten vanwege de economische situatie in het land. Het geklaag van burgers dat er te veel Chinese supermarkten zijn, wordt steeds minder. Nu moeten in sommige buurten burgers zelfs op zoek gaan naar een supermarkt. Hasnoe zegt dat burgers verwend zijn door het grote aantal supermarkten. Hij vindt het niet erg dat er nu minder supermarkten zijn, gezien het aantal inwoners dat ons land telt, is er nog steeds sprake van een overschot.  Het zijn vooral Chinese winkeliers die hun zaak sluiten, door de afgenomen koopkracht kunnen zij het niet meer bolwerken. Een groot deel vertrekt uit ons land. Hasnoe weet niet hoe groot de groep is die terugkeert naar China, wel weet hij dat een deel ook naar ons buurland Guyana vertrekt. “Dit wordt een probleem, omdat ook Guyana een overschot heeft aan Chinezen.”

Hasnoe zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de minister van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T), Ferdinand Welzijn, over het verstrekken van vergunningen aan nieuwe winkeliers, met name de supermarkten. Er zullen geen vergunningen verstrekt worden aan winkeliers op locaties waar het woongenot in gedrang komt. Volgens Hasnoe geldt dit niet voor de Gomperstraat en Pad van Wanica, daar is er wel een mogelijkheid voor nieuwe winkels.

Het aantal winkelsluitingen, zal volgens de voorzitter nog niet afnemen, vooral niet omdat de regering verhoogde stroomtarieven aan gekondigd heeft. Veel winkeliers hebben hun onderneming gesloten toen deze maatregel eerder werd getroffen. Als er nu weer een nieuwe tariefaanpassing komt, verwacht Hasnoe dat nog meer winkels zullen sluiten. Als deze maatregel wordt doorgevoerd, betekent het ook dat water en wegenbelasting erbij zullen komen. Volgens hem is het afwachten of de stroomtarieven daadwerkelijk verhoogd zullen worden. Dit zullen de belangenbehartigende instanties niet accepteren. Voor wat betreft de meetings met de minister van HI&T, is er in de eerste week van oktober wederom een bijeenkomst gepland.

door Kimberley Fräser

 

 

More
articles