Bouwsector in gevaar bij verdere koersstijging

Overal zijn de prijzen van bouwmaterialen als gevolg van de stijging van de US-dollar koers, omhoog gegaan. Heel wat bouwprojecten zijn daardoor half afgebouwd of zelfs gestopt. Volgens mensen die actief zijn binnen deze sector, zal de bouwsector in gevaar komen als de koers verder blijft stijgen. De hoge prijzen hebben duidelijk hun weerslag op de sector. Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV), zegt dat de bouwsector zwaar getroffen is door de devaluatie van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. “Een aantal bedrijven is over de kop gegaan en er is niet veel werk”, zegt Wong. Hij geeft aan dat heel wat bouwwerken gestopt of half afgebouwd zijn, omdat er gewoon geen geld is, om het werk af te ronden. Jerry Tjang A Tjoi, technisch onderdirecteur van het Bouw- en aannemersbedrijf Remas N.V., om een reactie gevraagd, zegt dat doordat de prijzen van bouwmaterialen zijn gestegen, de aannemers hun prijzen moeten aanpassen.

Tjang A Tjoi zegt dat bepaalde opdrachtgevers bereid zijn in US-dollars te betalen, terwijl anderen ervoor kiezen om in SRD te betalen. “Het grote risico dat hierbij gelopen wordt, is als de prijzen ineens stijgen. Bij een contract kan de aannemer niet naar de opdrachtgever stappen om aan te geven dat er meer geld nodig is, omdat de prijzen zijn gestegen”, legt Tjang A Tjoi uit.

Volgens hem draait de bouwsector momenteel op een laag pitje. Veel bouwwerken moeten stoppen, omdat het geld opraakt en het gereserveerde budget op den duur ontoereikend wordt. Behalve de devaluatie, spelen de loonkosten volgens Tjang A Tjoi ook een belangrijke rol bij de verhoogde prijzen van bouwmaterialen. “Als werkgever is het belangrijk dat jouw arbeiders de loonsverhoging krijgen, maar dit werkt ook door naar de klant”, stelt de technisch onderdirecteur.

Remas N.V. biedt verschillende diensten aan, maar het bedrijf haalt grote voordelen uit bouwprojecten, omdat daar alle zaken, zoals laswerk en kozijnen, inbegrepen zijn. Tjang A Tjoi geeft aan dat er ook mensen zijn die bijvoorbeeld een deur bestellen, maar dit gebeurt niet veel. “Wij werken wel met hout, maar als de houtleveranciers hun prijzen aanpassen, heeft dat zijn weerslag op de klanten, maar wij blijven goedkopere alternatieven zoeken voor hen”, legt hij uit. Ten slotte zegt hij dat de bouwsector zeker in gevaar komt als de prijzen blijven stijgen.

Herman Fräser, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu), zegt dat het duidelijk merkbaar is dat er steeds minder hout wordt gebruikt voor de bouw van woningen. Fräser onderstreept dat plastic, staal en beton, een concurrent zijn van hout, waardoor hout altijd onder druk staat. Hij benadrukt dat steeds meer mensen afzien van houten kappen voor hun woning en kiezen voor een metalen kap of een ander alternatief.

door Priscilla Kia

 

More
articles