Ramdien Sardjoe: ‘Politiek Suriname mag lering trekken uit idealen Lachmon’

Ramdien Sardjoe, erevoorzitter van de VHP, tevens ex- vicepresident van ons land, heeft vandaag in zijn toespraak tijdens de herdenking van de geboortedag van Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein, gezegd dat politiek Suriname lering mag trekken uit de ideeën, idealen en principes van de grondlegger van de VHP, Jagernath Lachmon. “Laten wij hopen dat zijn gedachten en denkbeelden die al voor een belangrijk deel de Surinaamse politiek beheersen, vooral op het stuk van harmonie en vrede, dat het goed mag gaan met Suriname”, aldus Sardjoe. Lachmon zou vandaag indien in leven, zijn 101ste geboortedag vieren. Nadat er een bloemstuk werd geplaatst bij het monument van de grondlegger van de VHP, hield Sardjoe een korte toespraak waarbij hij de familieleden van Lachmon condoleerde, maar tegelijkertijd ook feliciteerde voor de dienstbaarheid van Lachmon voor ons land.

Sardjoe zei dat Lachmon een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de bewustwording van de Surinamers die achtergesteld waren in de districten. “Je kan de naam van Lachmon niet noemen zonder de verbroederingspolitiek in de mond te nemen, maar hij heeft veel meer gedaan”, aldus de erevoorzitter van de VHP.

Hij gaf aan dat Lachmon de man is geweest die harmonie en vrede heeft gepredikt. Lachmon heeft volgens Sardjoe een belangrijke rol gespeeld in de Surinaamse politiek, namelijk veertig jaren lang, vanaf 1949 tot en met 2001. Sardjoe zei dat de grondlegger van de VHP er altijd een voorstander van is geweest om problemen door middel van dialoog op te lossen. “Waar dialoog is, moet er consensus zij, de wil zijn tot het inleveren en de wil zijn om te accepteren van een andere”, aldus Sardjoe. Hij deelde mee dat zij Lachmon missen als familie, maar meer nog als politieke leider. Sardjoe beschreef Lachmon als de man die bruggen heeft weten te slaan tijdens de periode van de onafhankelijkheid, waarbij deze op den duur een nationaal karakter kreeg en gedragen werd door elke Surinamer middels de goedkeuring van de Grondwet met de meerderheid van algemene stemmen in de Staten van Suriname. Lachmon heeft na de militaire dictatuur de democratie helpen herstellen. Tijdens de Binnenlandse Oorlog heeft hij mede het vredesverdrag getekend waardoor er een einde kwam aan de Binnenlandse Oorlog. Sardjoe benadrukte dat Lachmon erkenning en respect verdient.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles