SoZaVo voert herregistratie nieuw volkswoningenproject

Thania Ooiberg, beleidsadviseur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), zegt dat er een herregistratie zal plaatsvinden voordat de eerste 350 woningen worden opgeleverd die door de Chinese regering gebouwd worden. Er vindt regelmatig een herregistratie plaats, omdat de leefsituatie van de ingeschreven personen veranderd kan zijn. Woningzoekenden die zich al hadden ingeschreven bij SVS, een registratiepunt dat valt onder SoZaVo, moeten zich daarom registreren. Echter zal de focus liggen op mensen in noodsituaties. Ooiberg zegt dat het bestand van mensen met dringende woonaanvragen groot is. Duizenden mensen staan op een wachtlijst. De toewijzing van het nieuwe woningenproject zal volgens de normale procedure plaatsvinden. Het woningbouwproject wordt opgesplitst in twee delen: koopwoningen en sociale woningbouw.  Voor wat betreft de koopwoningen, zal de financiering geschieden via de Surinaamse Postspaarbank, waarbij 5-7 procent rente gehanteerd wordt na goedkeuring van het ministerie. Na de beoordeling wordt er een selectie gemaakt, deze personen worden vervolgens door de bank gescreend, waarbij nagetrokken zal worden of de mensen in staat zullen zijn de woning te kunnen aflossen. Personen die in de tussentijd een perceel hebben gekregen of die een woning op eigen kosten hebben gebouwd, komen niet in aanmerking voor een woning. Ooiberg zegt verder dat er ook huurwoningen beschikbaar worden gesteld.

Het volkswoningenproject is een samenwerkingsproject tussen de Surinaamse en Chinese regering, waarbij 1000 volkswoningen op korte termijn in diverse gebieden gebouwd zullen worden.

De totale kosten van het project bedragen circa US-dollar 15 miljoen. De ondertekening voor deze samenwerking geschiedde vorige week. Het project gaat van start met de bouw van 350 woningen. De woningen zullen na de oplevering overdragen aan SoZaVo waarna de toewijzing zal plaatsvinden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles