‘De Staat moet niet belast worden bij uitvoering dienstreizen’

NPS-voorzitter Gregory Rusland is van mening dat er nu heel veel reizen worden uitgevoerd door de regering, terwijl volgens hem juist in een tijd van crisis er zorgvuldig moet worden omgegaan met de beschikbare middelen. Bij de uitvoering van dienstreizen mag de staat daarom niet belast worden, anders ligt het als ministers of parlementariërs werkbezoeken afleggen om te onderhandelen voor het land. “Zulke werkbezoeken leveren directe voordelen op voor het land”, zegt Rusland.

Hij vindt dat dit niet geldt voor oriëntatiebezoeken of het bijwonen van conferenties in het buitenland, die zouden tot nader order afgelast moeten worden. Hij zegt dat de staat de onkosten die gepaard gaan met deze dienstreizen, zich nu niet kan permitteren. “Willen regeringsfunctionarissen toch op een dienstreis die eigenlijk geen direct voordeel zal opbrengen voor het land, dan moeten zij zelf opdraaien voor de onkosten”, aldus de voorzitter van NPS.

Onlangs heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, laten weten dat hij niet op reis gaat op kosten van de staat. Hij zegt dat hij slechts op reis gaat op uitnodiging en indien de kosten voor de reis door de diverse bevriende instituten worden bekostigd.

Rusland haalt aan dat hij niet alleen op de minister reageert, maar op alle dienstreizen die uitgevoerd worden door de regering en leden van De Nationale Assemblee (DNA). De NPS-voorzitter vindt dat er ook naar deze reizen gekeken moet worden. Volgens hem moet er een verslag komen waarin duidelijk aangegeven wordt dat de reizen betaald zijn door buitenlandse instituten. Hij gaat ervan uit dat de regeringsfunctionarissen in deze gevallen de waarheid spreken. “Doen ze dat niet, dan komt de waarheid spoedig naar voren”, haalt Rusland aan. Maar al wordt een reis bekostigd door een bevriend instituut, toch komen de afgevaardigden in aanmerking voor daggelden. Ook in dat opzicht is Rusland van mening dat er geen gebruik gemaakt moet worden van gelden van de staat vanwege de precaire situatie waarin wij verkeren. “We zien dat we voor allerlei zaken, geld moeten lenen om schulden terug te betalen, daarom kunnen we ons nu dienstreizen permitteren. Als regering en DNA-leden moeten we een goed voorbeeld geven en de dienstreizen tot nader order verschuiven”, aldus Rusland.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles