Toename merkbaar in virale aandoeningen

Dokter Wim Bakker zegt dat hij een toename heeft gemerkt in virale aandoeningen, zoals diarree en braken. Hij haalt aan dat er nu ook meer mensen zich aanmelden op de poli met koorts en lichaamspijnen. Het is nog niet duidelijk welke virussen er precies circuleren. Bakker geeft aan dat bij labonderzoek is gebleken dat het niet gaat om zika, dengue of chikungunya. Hij haalt aan dat zowel kinderen als volwassen met deze klachten naar de poli komen. Voor de behandeling maakt het volgens hem niet veel verschil om welk virus het gaat, gezien de meeste virussen dezelfde behandeling nodig hebben. “Gaat het om een bacterie, dan is antibiotica wel nodig, maar in andere gevallen moet men gewoon uitzieken. Het lichaam moet weer weerstand opbouwen om te genezen”, legt de huisarts uit.

Bakker zegt dat men bepaalde symptomen wel serieus moet nemen. Hij haalt aan dat men bij kinderen en ouderen die diaree hebben, ervoor moet waken dat ze niet uitdrogen.

Bij diarree moet men uitdroging voorkomen, daarom raadt hij aan dat deze mensen veel drinken. “Ingeval diarree gepaard gaat met braken, dan gaat drinken moeilijk. Er is dan medicatie nodig voor het braken zodat deze patiënten toch kunnen blijven drinken”, benadrukt Bakker.

Verder zegt Bakker dat patiënten paracetamol kunnen gebruiken en veel moeten rusten en drinken. Hij haalt aan dat sportdrankjes helpen tegen diarree.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles