EBS-tarieven omhoog

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) is vanwege de forse devaluatie van de Surinaamse dollar genoodzaakt de tarieven wederom te verhogen. Dit kondigde EBS-directeur Rabin Parmessar gisteren aan op een persconferentie. VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, verwacht geen grote ramp, want toen het zo erg was dat energieprijzen en winkelprijzen de lucht in gingen en burgers de huur niet konden betalen en er heel wat acties gevoerd werden, heeft het overgrote deel van het volk toch niet geparticipeerd aan de acties. Voorts zegt de parlementariër dat de staatsinkomsten verhoogd worden waardoor de toekomst er beter uit zal zien dan die nu is. In 2020 verwacht hij dat de regering genoeg Amerikaanse dollars zal ontvangen, omdat er nu gewerkt wordt aan de koopkrachtversterking. Er zullen ook inkomsten komen vanuit Staatolie, de multinational heeft recentelijk gezegd dat de toekomst er goed uitziet. De devaluatie had volgens Nurmohamed voorkomen kunnen worden. Het wanbeleid dat gevoerd is tijdens Bouterse I en Bouterse II dat heeft geresulteerd in de devaluatie, is allang achterhaald. Er zou daarom een strengere controle moeten komen op het gebied van management.

Met Parmessar als nieuwe EBS-directeur hoopt hij dat dat er iets beters van dit bedrijf, waar vriendjespolitiek voorkomt en dat ook niet onbekend is met corruptie, gemaakt zal worden. Echter is Nurmohamed blij met het systeem van de EBS, waarbij burgers die veel verdienen meer betalen dan burgers die minder verdienen. Aan de andere kant vindt hij de prijsaanpassing voor personen die energie verspillen, terecht. Bij de aanpassing moet de regering wel ervoor zorgen dat de sociaal zwakkeren nog gesubsidieerd worden. Uiteindelijk gaat de regering beslissen, maar als de samenleving het niet kan dragen, dan moet de regering ook weten welke consequenties daarmee gepaard gaan. Waarop het volk wel voorbereid moet zijn, is dat onder andere de prijzen in de winkels verhoogd zullen worden.

Parlementariër Gregory Rusland zegt dat de samenleving er niet gelukkig van zal worden, omdat mensen het al moeilijk genoeg hebben. Burgers zullen hun stem vaker moeten laten horen en niet stil blijven zitten. Echter kijkt het DNA-lid uit naar de jaarrede van de president die uiterlijk 1 oktober gehouden moet worden. Dan zal de president aangeven welke maatregelen de regering zal treffen zodat het nutsbedrijf het nog kan overleven.

door Kimberley Fräser

 

More
articles